El colombià Nairo Quintana (Movistar) va anar puntual i poderós a la cita dels escaladors al temible Blockhaus, al cim del qual va clavar un doble cop al seus rivals després d'una ascensió en solitari que li va permetre posar-se la maglia rosa de líder del Giro. Un cop d'autoritat facilitat per la mala sort de dos rivals directes, l'espanyol Mikel Landa i el britànic Geraint Thomas (Sky), eliminats a 14 quilòmetres de meta per una caiguda provocada per la moto d'un policia mal aparcada al voral de la carretera.

Amb l'Sky escapçat, Quintana es va ocupar de continuar l'estratègia del seu equip i d'assestar un cop definitiu a 4,8 de meta, quan l'escalador colombià va marxar en solitari fins al cim del Blockhaus, on va alçar els braços amb un avançament de 24 segons sobre les seves primeres víctimes, el francès Thibaut Pinot (Francaise) i l'holandès Tom Dumoulin (Sunweb). Van ser els primers de la trencadissa, encara que tots dos van salvar la jornada, sobretot Dumoulin, que podrà lluir-se a la crono de 40 quilòmetres de demà i fins i tot lluitar la maglia rosa de Nairo. Major peatge van pagar Mollema, a 49 segons del colombià, i Nibali, a un minut, desfondat des de lluny. Dos minuts i 14 segons va cedir el rus Zakarin i més de quatre Geraint Thomas, ja eliminat a la general. I en el súmmum de la desgràcies es va situar Mikel Landa. De colíder als llimbs. El corredors basc va acabar descoratjat, va creuar la ratlla a 27 minuts. Adeu al Giro.

Dos Movistar, Anacona i Amador, van llançar Quintana en la pujada. Va cedir aviat el líder Bob Jungels i el grup principal es va reduir a 15 unitats. Mà de ferro a l'esquadra espanyola, amb un ritme que va posar el ganxo al coll a tothom, menys al seu cap de files. Un primer atac de Quintana a 6,7 de meta el va deixar sol amb Nibali i Pinot, però encara quedava el més cruel. Tres atacs més del colombià van acabar per deixar-lo com a amo absolut de la carretera. Va caure Nibale, va resistir a un grapat de segons Pinot i es van unir al francès Mollema i Dumoulin. Mollema també va tirar la tovallola. Quintana, que va assestar el cop definitiu a 4,7 del cim, va obrir les ales per pronunciar el monòleg de la victòria, en què va deixar clar que és el favorit per guanyar el Giro del Centenari, el millor escalador, sense rival que se li acosti. Glòria per a Nairo, de 27 anys, guanyador del Giro 2014, ara disposat a afrontar la crono de demà amb esperances de conservar el lideratge, ja que el recorregut no li resulta massa advers.

Podrà defensar 28 segons sobre Pinot i 30 respecte a Dumoulin, ara el seu principal enemic. Thomas i Adam Yates ja estan a més de 5 minuts. La desgràcia es va acarnissar amb alguns candidats, especialment Mikel Landa. Polèmica al Giro.