Kilian Jornet: «Pujant l'Everest he vist una posta de sol espectacular»

L'esportista de la Cerdanya supera el rècord de velocitat en l'ascensió a la muntanya més alta del món fent el cim amb 26 hores sense oxigen ni sense cordes fixes · Jornet completa el projecte «Summits of My Life» començat l'any 2012 al Montblanc

23.05.2017 | 08:06
Kilian Jornet va completar l´ascensió a l´Everest la matinada de diumenge a dilluns.

Kilian Jornet, que va aconseguir la matinada de diumenge a dilluns el cim de l'Everest a través de la cara nord de la muntanya sense l'ajuda d'oxigen i cordes fixes, va declarar que durant la pujada, en què va establir una nova marca de velocitat de 26 hores, va veure «una posta de sol espectacular». «Pujar al cim de l'Everest sense cordes fixes no és una cosa que es pugui fer cada dia. Vaig veure una posta de sol espectacular i finalment, a mitjanit, arribava al cim. Estava sol però veia llums de frontals tant en el vessant nord com en el sud d'expedicions que començaven l'ascens. De seguida vaig començar a baixar, per poder arribar el més ràpidament possible al camp base avançat», va explicar en un comunicat Kilian Jornet que ha batut el rècord de velocitat de l'ascenció a l'Everest tot i tenir alguns problemes de salut per culpa d'un virus estomacal.

 Kilian Jornet va arribar al cim a través de la cara nord de la muntanya més alta del món (8.848 metres) seguint la ruta tradicional i, per la seva concepció purista de l'alpinisme, amb el material més lleuger possible i sense cap tipus d'ajuda d'oxigen i cordes fixes. L'esportista català va començar el desafiament al campament base de l'Everest, prop de l'antic monestir de Rongbuk (5.100 metres), i 26 hores després, des del campament base avançat a 6.500 metres, va confirmar l'ascens.

«Fins que vaig arribar a 7.700 metres em sentia bé i estava anant d'acord a la meva planificació, però allà vaig començar a sentir mal de panxa. Suposo que a causa d'un virus estomacal. Des d'allà m'he mogut lentament i parant cada parell de passos per recuperar-me. No obstant això, vaig fer cim a mitjanit «, va confessar l'esportista de la Cerdanya.   A causa d'aquesta indisposició, Kilian Jornet va triar per concloure l'intent romandre al campament de base avançat i no tornar a Rongbuk com estava planejat.

Abans de l'Everest, Kilian Jornet havia passat dues setmanes en un altre vuit mil vuit, el Cho Oyu, coronant els seus 8.200 metres. «En quatre setmanes hem fet dues cimeres de vuit mil, així que l'aclimatació que hem fet sembla que funciona. Hem estat entrenant en hipòxia unes setmanes abans i vam anar a aclimatar els Alps abans de venir», va explicar Kilian Jornet.

«Aquest tipus d'aclimatació exprés sembla funcionar i el cos es fatiga menys i per tant arribem més forts el dia del repte», va dir Jornet: «Era important arribar fresc als 8.000 metres si volia tenir oportunitats de fer cim. Per això, sabia que a la primera part havia d'anar regulant i guardant forces per la part final».

Final del «Summits of My Life»

Amb l'Everest, Kilian Jornet culmina el seu projecte personal «Summits of My Life» (Cims de la meva vida) que li ha permès viatjar per tot el món intentant establir rècords d'ascens en algunes de les muntanyes més icòniques del planeta. 

Kilian Jornet va començar aquest projecte a la serralada del Mont Blanc a 2012 i des de llavors ha escalat muntanyes a Europa (Mont Blanc i Cervino), a Amèrica del Nord (Denali) ia Amèrica del Sud (Aconcagua).  Aquesta és la segona vegada que intentava l'ascens a l'Everest, ja que l'expedició es va haver de posposar el setembre del 2016 a causa de les males condicions meteorològiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Buscador de deportes

Enllaços recomanats: Premis cinema