La detenció, ahir, del president de la Federació Espanyola de futbol, Ángel María Villar, del seu fill Gorka, i de dos col·laboradors més ha provocat un terratrèmol al futbol espanyol de conseqüències imprevistes. De moment el primer dany colateral és la suspensió de l'assemblea que s'havia de fer demà a Las Rozas i on el punt més destacat de l'ordre del dia era el sorteig dels calendaris de Lliga de Primera, Segona A i Segona B. Aquestes competicions han d'arrencar el cap de setmana del 19-20 d'agost, just d'aquí a un mes, i ara els clubs queden a l'expectativa de quan podran conèixer el seu itinerari de competició. La pilota podria passar a la teulada del Consell Superior d'Esports (CSD), que vol fer tots els possibles perquè el cas Villar no afecti ni paralitzi el futbol.

Tot i que en un primer moment s'havia dit que les reunions de la junta directiva d'avui i l'assemblea de demà es mantindrien tal com estava previst, a mitja tarda la Federació va anunciar l'ajornament de les «reunions dels òrgans» fixades per als dies 19, 20 i 21 de juliol fins a «nova data». Malgrat que no en fa menció expressa, s'entén que, amb això, queden ajornades la reunió de la junta directiva d'aquest dimecres, així com l'assemblea federativa on, entre d'altres assumptes, quedaria fixat el calendari dels partits de les tres principals categories. De moment, per tant, ni el Girona, ni el Llagostera, ni l'Olot ni el Peralada, ni la resta de rivals, coneixeran aquesta setmana l'ordre dels duels que els esperen aquest curs.

L'escàndol es destapa

L'escàndol a la Federació havia començat aviat, al matí, quan la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va detenir el president de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Ángel María Villar, i al seu fill Gorka en el marc d'una operació anticorrupció ordenada per l'Audiència Nacional. A les seves detencions també s'hi van unir les del vicepresident econòmic, Juan Padrón, i del secretari de la Federació de Tenerife, Ramón Hernández Baussou, per suposades irregularitats en la seva gestió.

Els delictes pels quals van ser detinguts són administració deslleial, apropiació indeguda, corrupció entre particulars, falsedat documental i possible aixecament de béns, tot això en relació amb l'organització de partits internacionals. Segons la Guàrdia Civil, en la investigació s'ha pogut determinar com el vicepresident econòmic de la RFEF s'hauria excedit presumptament en les seves facultats d'administració del patrimoni de la Federació, la qual cosa l'hauria perjudicat.

A més, aquest hauria afavorit la contractació de societats de les qual hauria obtingut un benefici propi en forma de contraprestació econòmica i també hauria participat, juntament amb el secretari general de la Federació de Tenerife, en una operativa continuada d'apropiació de fons d'aquesta Federació, a través del desviament d'aquests a una societat gestionada per tots dos.

Durant la investigació, relata la Guàrdia Civil, iniciada a principis del 2016 després d'una denúncia formulada pel Consell Superior d'Esports, s'ha pogut determinar com presumptament el president de la RFEF hauria pogut impulsar la celebració de partits entre la selecció espanyola de futbol i altres seleccions. D'aquesta manera, hauria aconseguit contraprestacions per a la contractació de serveis i altres relacions comercials en benefici del seu fill, Gorka, advocat especialista en dret esportiu i administrador únic de Sport Advisers, detingut igualment en l'operació.

«Totes les situacions que coneixem, per indicis o irregularitats, les posem a disposició de les persones competents. La prudència i la cautela no són incompatibles amb la màxima contundència quan es coneixen fets que poden haver estat possibles delictes. És la nostra obligació fer-ho i ho seguirem fent», va explicar el president del CSD, José Ramón Lete, després de conèixer la detenció d'Ángel María Villar.

Els escorcolls en el domicili del president de la RFEF van començar a quarts de nou del matí amb l'arribada d'un equip de la UCO. Aquesta operació es va allargar durant sis hores. Després, un cotxe patrulla va traslladar Ángel María Villar fins a la seu federativa a Las Rozas (Madrid), per continuar els escorcolls. Aquests es van reproduir a les seus de les federacions territorials de València, Tenerife, Las Palmas i Ceuta.

La UEFA va dir estar al corrent de la detenció de Villar, però els representants del màxim organisme futbolístic europeu no van voler fer més comentaris al respecte. Villar va ser durant anys vicepresident de la UEFA. La FIFA, per la seva banda, està a l'espera de disposar de més dades per pronunciar-se sobre la seva detenció ja que «sembla tractar-se d'un assumpte intern». Fonts de FIFA han confirmat tenir coneixement dels escorcols que la Guàrdia Civil va dur a terme a la seu de la RFEF des de primera hora del matí d'ahir i de la detenció del seu president.

Les reaccions

Mentretant les reaccions a la detenció de Villar, el seu fill i dos col·laboradors no es van fer esperar. Mentre Joan Gaspart, que havia sigut membres de les seves juntes, defensava la seva «honorabilitat» fins que es demostri el contrari, el president del La Lliga, Javier Tebas, es va limitar a dir que «fa 10 anys que dic el que penso de Villar», amb qui està enfrontat.

L'expresident del FC Barcelona Joan Gaspart, vicepresident de la Federació, podria assumir el càrrec de president en funcions d'aquest organisme, d'acord amb els estatuts de l'esmentada federació. A més de Joan Gaspart, la Federació compta amb una altra opció per dirigir de forma provisional l'ens. Aquesta opció és la de la secretària general de la RFEF, Esther Gascón.

Segons l'article 34.7 dels Estatuts de la RFEF, «en supòsits d'absència, malaltia o qualsevol altra causa que impedeixi transitòriament exercir les seves funcions, el president serà substituït pels vicepresidents en el seu ordre, pel tresorer, i en última instància, pel membre de més antiguitat, o pel de més edat si aquella fos la mateixa».