Poques ciutats del món s'han identificat amb tanta intensitat amb un grup de música com la ciutat del riu Mersey. Tot i que el "so Liverpool" s'ha guanyat una etiqueta pròpia a la història de la música, ha estat l'enorme dimensió dels Beatles la que s'ha apoderat de la "marca" Liverpool, i la ciutat la que ha adoptat el quartet com a inesgotable font d'ingressos. Grups com Gerry and the Pacemakers, The Fourmoust, Christians, Searchers o Echo & The Bunnymen amaguen la seva fama darrere la dels fills més il·lustres de la ciutat del Liverpool FC i l'Everton de Robert Martínez i Deulofeu i amb el que simpatitza Paul McCartney.

En tot cas, Liverpool és la meca sagrada de la beatlemania, el lloc on cal anar en peregrinació com a mínim un cop a la vida per resseguir, visitar i fotografiar-se al llocs (sí, als mateixos llocs) que un dia van trepitjar John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr i George Harrison. Un bon moment per fer la visita podria ser a finals d'estiu, quan se celebra la International Beatleweek, el festival més important del món dedicat als Fab Four (aquest any entre el 25 d'agost i l'1 de setembre). L'epicentre del festival, com de tota visita, és el Cavern Club, el mític local de concerts on els Beatles van fer prop de 300 actuacions. Clar que el "mític" local no és l'original, que va tancar les portes l'any 1973 i va ser derruït per fer-hi un aparcament de cotxes (ja veuen, com són les coses!). Però poc importa. A la dècada dels 80 va ser reconstruït fil per randa com era exactament l'original (amb alguns elements de l'època) i continua essent, malgrat tot un lloc màgic. Ben a prop, al carrer Mathew, hi ha la Beatles Shop, una botiga que només té material Beatle de tot tipus i condició. Un lloc com un altre per anar a arruinar-se.

Però la ruta beatlemaníaca per Liverpool inclou centenars de referències. El mateix museu a Albert Dock, el Beatles Story, que permet resseguir la trajectòria del grup des dels seus origens a la mateixa ciutat fns a la seva separació i el llegat posterior, és un lloc inexcusable. Com també ho són les cases on van viure els nois, els locals a on van tocar de jovenets, les escoles i instituts, i clar, Penny Lane, immortalitzada a la cançó del grup ("Penny Lane is in my ears and in my eyes, there beneath the blue suburban skies"), Strawberry Fields, o l'església de St. Peter's, on la casualitat va voler fer coincidir un 6 de juliol de 1957 per formar la parella de compositors més famosa de tota la història de la música. Un autocar idèntic al que va utilitzar el grup a la pel·lícula Magical MysteryTour, ens ajudarà a no deixar-nos res per visitar.

En fi, Liverpool és una mena de museu natural, obert i a l'aire lliure. La ciutat ha sabut aprofitar l'atracció que generen els Beatles arreu del món per convertir-se en un gran destí turístic musical.