El Festival Sons del Món va tancar dissabte l'edició d'enguany amb l'actuació de dos artistes majúsculs. Maria Arnal i Marcel Bagés, o Marcel Bagés i Maria Arnal. Sigui com sigui, la veu de la cantant badalonina i el so elèctric de la guitarra de Bagés es van fusionar en un concert al Celler Espelt de Vilajuïga que va entusiasmar els qui ja coneixien el duo i va sorprendre els qui no n'eren seguidors. Fa poc més d'un any la parella va esdevenir una autèntica revelació del panorama musical català amb Verbena, però ha estat aquest 2017 el curs en què Arnal i Bagés han fet el gran salt amb 45 cerebros y un corazón, un disc que ha impressionat la crítica i els amants de la música amb missatge.

Precisament va ser la cançó que dona nom al disc l'escollida per iniciar el concert. Probablement no és una casualitat, i és que 45 cerebros y un corazón és el tema que millor defineix l'estil del duo: música popular, memòria històrica, i valentia per parlar-ne. En aquest cas, tal com va explicar la mateixa Arnal -que desenvoluparia el context de cada tema abans d'interpretar-lo- el cant parlava de l'aixecament d'una fosa de la Guerra Civil a Burgos.

Després, un reguitzell de temes en català i castellà ( Bienes, Jo no canto per la veu, Cançó de la Marina Ginestà, Cançó del taxista), que va tenir el seu punt culminant amb el Ball del velatori, una cançó popular de Xàtiva que parla sobre la mort dels infants i que va provocar més d'una llàgrima entre el públic. Però, com si s'hagués de compensar la tristor, el següent tema va ser una versió d' A la vida, d'Ovidi Motllor. Aquest va precedir més interpretacions d'Arnal, entre les quals van destacar No he desitjat mai cap cos com el teu, un poema musicat del mestre de l'erotisme, Vicent Andrés Estellés, i Cançó del farigoler, on Bagés es va poder lluir amb el so gairebé experimental de la seva guitarra. Abans d'acabar, el duo va interpretar el seu tema estrella, Tú Que Vienes a Rondarme, una cançó que el públic va aplaudir més que cap altre i que va provocar una impressió unànime entre els presents: «Ben aviat sentirem a parlar d'aquest parell».