Vuit dels titulars de la selecció espanyola a la final de l'Eurocopa de 2012 podrien repetir en el primer partit de la de 2016: Casillas, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba, Cesc, Busquets, Iniesta i Silva. És un bon punt de partida per a un equip que ha passat per un procés de renovació, però que segueix jugant bàsicament al mateix, al futbol que la va coronar aquella tarda a Kíev davant Itàlia. Tàcticament, la major diferència és que en comptes d'un fals "9" dilluns, contra la República Txeca, Del Bosque probablement apostarà per un davanter de veritat: Morata o Aduriz.

La manca d'un davanter resolutiu va ser la principal rèmora que va impedir a la selecció espanyola defensar amb solvència el seu títol mundial fa dos anys al Brasil. L'aposta per Diego Costa va sortir malament i, excepte el gol de penal que va obrir el marcador davant Holanda, Espanya només va anotar en l'intranscendent tercer partit del seu grup, davant la feble Austràlia. Allò va suposar el comiat dels dos grans canoners de l'equip a la dècada anterior, Fernando Torres i David Villa, decisius en la consecució de dues eurocopes i un mundial de forma consecutiva.

Al marge del debat a la porteria, que no modificarà el pla de joc d'Espanya, els únics buits assegurats respecte al 2012 són els que han deixat Arbeloa, Xabi Alonso i Xavi Hernández. Al lateral dret s'hi ha consolidat Juanfran, que ofereix garanties en defensa i majors vessants en atac que el madridista. Xavi Hernández és, per moltes raons, insubstituïble. L'alternativa a Xabi Alonso donarà pistes sobre el que vol Del Bosque per al torneig: amb Bruno al costat de Busquets asseguraria un major equilibri defensiu; amb Cesc, Koke o Thiago apostaria per un mig del camp més creatiu.

La configuració del mig del camp decantaria el dibuix tàctic espanyol: un 4-2-3-1 amb el doble pivot Busquets-Bruno; o un 4-3-3, amb Cesc i Iniesta als costats de Busquets i un atac amb Silva, Morata i, probablement, Nolito. Del Bosque ha insistit en la idea d'equilibri en confeccionar la convocatòria, amb dos jugadors per lloc. Així justifica, per exemple, la presència de Pedro i Lucas Vázquez en lloc d'Isco i Saúl. En cas de necessitat tindrà a la banqueta dos jugadors capaços d'obrir el camp per buscar la velocitat i un futbol més directe.

Amb la porteria ben coberta, una defensa consolidada i un grapat de migcampistes contrastats, les possibilitats d'Espanya de revalidar el títol depenen del rendiment dels seus davanters. Els últims assajos donen peu a l'esperança, amb Morata molt endollat i Nolito demostrant el seu gran moment, tot i que les alarmes es van disparar després de la derrota de dimarts contra Geòrgia a Getafe (0-1), el dia abans de la selecció emprengués viatge cap a França. Dilluns, en el debut oficial en la competició, es veurà quina cara ofereix el bloc de Del Bosque, obligat a reivindicar-se després del pobre paper que va fer fa dos anys al Mundial de Brasil, on va quedar eliminat a la fase inicial de grups.

Koke Resurrección, migcampista de la selecció espanyola, va reivindicar ahir, precisament, la capacitat golejadora de l'equip, indicant que la derrota per 0-1 contra Geòrgia va ser un "accident". En aquest sentit va recordar que en l'anterior partit, l'amistós davant de Corea del Sud, la selecció espanyola va vèncer per 6-1.

"En el partit de l'altre dia vam arribar molt, vam crear ocasions i no en vam encertar cap", va resumir el futbolista de l'Atlètic de Madrid sobre el duel de dimarts passat davant de Geòrgia al Coliseum Alfonso Pérez, l'últim amistós previ a l'estrena de l'equip de Vicente del Bosque a l'Eurocopa, dilluns que ve a Tolosa davant República Txeca.

"Cal intentar crear les ocasions i anirem afinant punteria també en els entrenaments. Hi ha molta gent amb gol. I arribaran els gols, igual com contra Corea, quan en vam fer sis. L'important és estar en camp contrari i arribar a la porteria rival . Segur que farem gols ", va exposar Koke en la primera compareixença de premsa d'Espanya en la seva concentració a l'illa de Ré francesa.

També va destacar que el grup segueix sent "el mateix" en la selecció espanyola per afrontar el repte de França 2016. "Em vaig incorporar fa una setmana (per la disputa de la final de la Lliga de Campions davant el Reial Madrid, del passat 28 de maig a Milà) i segueix havent-hi el mateix ambient dins el grup", va explicar.

"Ara, ja a França, encara millor. Estem amb moltes ganes que arribi el primer partit i fer-ho bé. L'altre dia vam tenir un accident (davant Geòrgia), és cert, però millor que passi en un amistós que a l'Eurocopa", va prosseguir Koke, un dels joves de la sub-21 que s'han unit en els últims temps a la selecció. Ell va ser campió de l'Europeu sub-21 d'Israel el 2013. "Venim alguns jugadors d'aquell campionat i hi ha gent també més veterana que està fent molt bon paper en la selecció", va recordar al costat d'Álvaro Morata, que també va formar part d'aquell equip que va guanyar el títol continental de la categoria fa tres anys. "Els que venim de sota tenim ganes de fer-ho bé per portar l'Eurocopa a Espanya. Aportem aquesta joventut i aquestes ganes. És la meva primera Eurocopa, ja vaig estar al Mundial (del Brasil en 2014) i tinc molta il·lusió per jugar i per guanyar", va afegir.