Igual que no hi ha dos sense tres, tampoc hi ha estiu sense dietes. L'estació de la calor ve sempre de la mà de les cent miraculoses maneres de perdre pes. Cada any, una dieta diferent revoluciona el panorama alimentari. Primer va ser la dieta de la Zona, després la Màster Cleanse o la de la carxofa. Aquest any li ha tocat el torn a la ja coneguda dieta Dukan, seguida per estrelles de la talla de Jennifer Lopez i Penélope Cruz.

Aquesta dieta, rica en proteïnes, va ser creada pel Doctor Pierre Dukan, especialista en nutrició, d'origen francès. Ha estat i és seguida per milers de persones a tot el món. En què consisteix? Es divideix en quatre fases: la primera, anomenada d'atac, en què únicament s'ingereixen proteïnes; la segona, la de creuer, inclou les verdures; la tercera, de consolidació, permet els carbohidrats i els greixos; i finalment la quarta , d'estabilització, en què s'inclou tot l'anterior de manera moderada.

Avantatges i inconvenients

Nutricionistes i professionals de les dietes no estan gens convençuts que Dukan sigui la més recomanable, ni tan sols que tingui més aspectes positius que negatius. De fet, segons els experts, presenta més inconvenients que avantatges. Un dels efectes que produeix seguir aquesta dieta és un profund restrenyiment -per això, els flocs de civada es recomanen durant totes les fases de la mateixa-. Per què una dieta que restreny tant? Això no és sa, diuen els experts.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ja ha advertit en diverses ocasions dels riscos d'aquest pla d´alimentació, que defineix com "l'últim invent dels que es fan rics a costa de la teva gana". L'Organització està convençuda que darrere de tot això hi ha un clar interès comercial.

"El seu èxit rau en una ferotge campanya de màrqueting, una web interactiva i el suport de famoses, però, en el fons, només és una dieta hiperproteïca i desequilibrada", assenyala l'organització. És més, la pròpia Associació Espanyola de Dietistes i Nutricionistes l'ha qualificat d´"ineficaç i fraudulenta".

Javier Aranceta, president de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària, assegura que "l'estratègia del nutricionista francès consisteix a aprimar a base de mobilitzar les nostres reserves d'energia (greixos i glicogen), i encara que és cert que d'aquesta manera es pot donar una ràpida pèrdua de pes, els inconvenients superen de bon tros els avantatges". A més, el principal problema arriba quan es deixa de seguir aquest règim i es recuperen tots, si no més, els quilos que s'havien perdut.

Però els riscos que comporta seguir aquesta dieta són molt més grans, ja que es tracta d'un hàbit alimentari extremista i excloent. Perquè una persona estigui totalment sana, diu Aranceta, no li ha de faltar cap nutrient ni vitamina al seu cos. La dieta Dukan prohibeix la fruita, la pasta o el pa, per exemple.

Tota aquesta manca de nutrients produeix diversos trastorns de salut. Per començar, es fa malbé el cor per no aportar tota l'energia que necessita. Es formen cristalls d'àcid úric, i el que és pitjor, la dieta Dukan provoca cetosi. "Les persones produïm l'energia que necessitem a través dels hidrats de carboni".

"Si el cos no té aquests nutrients, busca una altra forma d'obtenir aquesta energia. És en aquest moment quan l'organisme comença a cremar els greixos que té. En fer-ho, el fetge i els ronyons expulsen unes substàncies nocives denominades cossos cetònics ", relaten especialistes de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària. Fins aquí sembla que no es corri un gran risc, però aquests cossos cetònics, diuen els doctors, "produeixen infeccions d'orina, mal alè, dolors de cap, marejos i deshidratació".

Però els perills de la dieta Dukan no es limiten només a la salut física. La manca d'hidrats de carboni en el metabolisme produeix sensació de cansament, provoca mal humor i fins i tot depressió.

Els experts estan sorpresos que tanta gent hagi seguit aquesta dieta. Estan segurs que no han estat informats dels perills que comporta i si ho han estat, no saben de la seva gravetat.

Però no cal centrar-se únicament en la Dukan. De les mateixes característiques que aquesta hi ha centenars circulant pel món. Lluny de perdre pes, a més, moltes d'elles, si no es fan correctament, porten a guanyar-lo. Per això és necessària sempre la supervisió i el consell d'un bon especialista