efe londres

n Les formigues de les illes Fiji cultiven plantes des de fa milions d'anys, molt abans que comencés a fer-ho l'home amb l'agricultura, segons un estudi divulgat ahir a l'edició en línia de la revista britànica Nature. Un grup d'experts de la Universitat de Munic (Alemanya) va realitzar una anàlisi evolutiva del comportament de les formigues, que sembren de manera activa les plantes per després habitar-hi a la recerca de protecció.

La publicació assenyala que diverses espècies d'animals, com les anomenades formigues talladores de fulles o les abelles que cultiven els fongs, han desenvolupat relacions mútuament beneficioses en què aquestes espècies conreen altres organismes.

En l'estudi, els experts Guillaume Chomicki i Susanne Renner demostren que les anomenades formigues Philidris nagasau, que es troben a les illes Fiji, conreen activament almenys sis espècies de plantes Squamellaria. Aquests vegetals són els que creixen per damunt de la terra sobre altres plantes o arbres, que utilitzen com a suport, i que no tenen accés a la terra per obtenir nutrients.