El Museu del Cinema mostra la fascinació per la llanterna màgica

L'exposició temporal inclou 320 objectes originals, molts d'aquests, plaques de vidre

29.06.2017 | 08:30
El Museu del Cinema mostra la fascinació per la llanterna màgica

El Museu del Cinema redescobreix la fascinació per la llanterna màgica, precursora del setè art, i les seves complicitats amb les imatges digitals. Ho fa a través d'una exposició temporal, inaugurada ahir, que sobretot se centra en donar a conèixer com funcionaven aquests projectors d'imatges (fixes o animades artificialment) que durant gairebé 250 anys van meravellar el públic.

La mostra Llum! La llanterna màgica i la imatge digital. Complicitats entre els segles XIX i XXI, visitable fins el 28 de gener de 2018, exposa 320 objectes originals del fons del museu, molts d'ells plaques de vidre, la majoria dels quals es poden veure per primera vegada.

Però l'exposició també va més enllà i relliga el precinema amb la cultura audiovisual del segle XXI. Per exemple, de la llanterna màgica es passa a la tablet o al Google Street View. «Volem fer palès que els usos de la imatge sempre han estat més o menys els mateixos; allò que canvia és la tecnologia», diu el director del museu, Jordi Pons.

En concret, el museu gironí treu del seu fons 320 objectes originals (procedents de les col·leccions Tomàs Mallol i Francesc Junyent). Són disset llanternes màgiques, 28 gravats i 275 plaques de vidre (amb imatges còmiques, d'astrologia, de natura o fantasmagòriques, entre d'altres).

L'exposició inclou fins a quinze audiovisuals, des d'animacions fetes amb llanterna màgica fins a les actuals app.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema