Ponferrada serà dissabte una plaça per a la història. I no només perquè el Girona hi pugui certificar el seu tercer play-off d'ascens a Primera en quatre temporades, que aviat és dit, sinó perquè l'actual inquil·lí de la banqueta, Pablo Machín, farà un pas més per seguir batent rècords amb el club de Montilivi. La 42a jornada d'aquest curs representarà el seu partit número 99 com a tècnic del primer equip gironí, marca que l'igualarà amb Raül Agné, fins ara imbatible, com el preparador amb més recorregut en aquesta etapa de ja vuit temporades a Segona A. Machín, de fet, batrà la marca del tècnic que va ascendir el club a la categoria de plata aquest mateix any si s'acaba jugant la promoció d'ascens. I si no, serà el curs vinent: té contracte fins al 2018 després de renovar l'estiu passat.

Com sol passar en molts professionals de l'esport, això de les estadístiques queda per a periodistes i aficionats: Machín no estava al corrent del seu rècord i explicava abans de l'entrenament a Montilivi que «em sorprèn molt que ja arribi als 99 partits perquè per a mi encara sembla que fos ahir quan agafava el cotxe de matinada des de Sòria per venir a entrevistar-me amb l'Oriol (Alsina)», que era aleshores el director esportiu del club i qui el va fitxar el març de 2014 com a últim cartutx per evitar un descens cantat. Javi López, el seu predecessor, va quedar sentenciat amb un 4-0 a Sabadell i el sorià va rebre l'equip amb 13 jornades per davant i a 5 punts de la permanència amb l'encàrrec de salvar-lo. Ho va aconseguir i això li va valer la renovació. L'any passat va polvoritzar tots els rècords fent 82 punts a la lliga i jugant el play-off després de deixar escapar l'ascens directe en l'últim partit, i, en l'exercici present, ha sabut redreçar un mal inici (només un gol de Kiko Olivas en l'afegit a Mallorca va evitar que es passés el Nadal en descens) per acabar firmant una espectacular remuntada en la segona volta que ha dut l'equip a dependre d'ell mateix per tornar a fer una fase d'ascens. De moment porta 38 punts en el segon tram de campionat, quan en el primer l'equip tan sols en va poder fer 25. En els, de moment, 98 partits que ha dirigit el Girona Machín ha acumulat 47 triomfs, 28 empats i 23 derrotes.

Raül Agné, l'altre tècnic amb més partits al club en aquesta etapa a Segona A, va dirigir el Girona 37 partits de la primera temporada (2008/09) i va tornar al club en la tercera, 2010/11, liderant el ?primer projecte de Delgado després de la sortida de Josep Gusó. Va acabar aquell curs amb 57 punts. Aquell any, per primera vegada, el Girona va somiar amb un possible play-off d'ascens, sobretot després d'un 2-0 contra el Granada. El tècnic va renovar, però la campanya següent va ser un autèntic desastre: després de 20 partits una derrota al camp del Recreativo, a inicis de 2012, va desembocar en la seva destitució. Josu Uribe (10 partits) no va ser el revulsiu esperat i el miracle d'aquella salvació el va obrar Javi Salamero en una recta final esplèndida.

Per darrere de Machín i Julià, en el rànquing de tècnics d'aquestes vuit temporades a Segona hi apareix Joan Francesc Ferrer Rubi, molt allunyat, amb 46 partits (42 de lliga i 4 de promoció) la campanya 2012/13. El fins fa unes setmanes tècnic del Llevant a Primera havia arribat al club com a analista la temporada anterior i havia acabat fent tàndem a la banqueta amb Salamero. Quan l'ara director tècnic del Llagostera va descartar la renovació, el club va oferir el càrrec de primer entrenador a Rubi. Un èxit perquè l'equip va lluitar per l'ascens directe tot l'any i va acabar arribant a la final del play-off. Aquell estiu, però, no va voler renovar i va marxar al Barça per integrar-se a l'staff de Tito Vilanova. Semblava que aquell èxit històric no es podria repetir mai més fins que va arribar un sorià que, de moment, no té sostre.