L'Ajuntament de Girona ha registrat el robatori d'unes 70 tapes de clavegueres i reixes que cobreixen els embornals. Els furts es reparteixen per diferents llocs de la ciutat i es produeixen a la nit. La regidora de Coordinació Territorial, Isabel Salamaña, ha denunciat que "s'ha produït una davallada important del robatori de fil de coure, però ara busquen un altre tipus de material", que també acaba venut al mercat negre. Salamaña va demanar la col·laboració ciutadana per enxampar els lladres. La suma del material que s'haurà de reposar és de prop de 18.000 euros.

Els robatoris s'han produït en menys de dos mesos. Salamaña va informar que el robatori més quantiós s'ha produït al Pont de Fontajau i va ser detectat el 16 d'octubre. L'Ajuntament haurà de reposar una desena de reixes d'embornals. Actualment les vies d'aigua estan tapades amb sorra per evitar qualsevol accident. També es va comptabilitzar la pèrdua de sis reixes a la plaça de Joan Brossa. La regidroa concreta que no "podem soldar-les perquè després a l'hora de netejar no podriem obrir-les".

Salamaña relata que "el fet de treure tapes de clavegueres pot provocar més d'un ensurt a vianants i algú podria prendre mal". La regidora concreta que una dona d'avançada edat va caure en un dels forats. També està especialment preocupada pel robatori en zones de cicilistes ja que "els vehciles es poden fer malbé i provocar una desgràcia".

La representant municipal no descarta que, a més, dels robatoris de clavegueres municipals "se n'hagin produït de tapes de telecomunicacions, però aquests no els tenim controlats perquè pertanyen a les companyies". Salamaña també creu que "en altres municipis també deu estar passant el mateix perquè amb el coure, un cop ho vam denunciar nosaltres, van aparèixer molts altres que també ho estaven patint".

Algunes de les clavegueres estaran un temps cobertes amb terra perquè "s'han hagut de demanar els models corresponents i estem esperant que ens els serveixin".

Uns 40.000 euros en coure

L'Ajuntament de Girona ha hagut d'incrementar la partida destinada a l'adquisició de material elèctric arran de diversos robatoris durant l'any. El passat 30 de juliol, Joan Pluma, com a alcalde en funcions, signava un decret per destinar uns 40.000 euros pel material de l'enllumenat públic en diferents sectors de la ciutat per fer reposició del material robat.

Diversos carrers de Girona s'han quedat a les fosques després que algú trenqués els cables de coure que connecten els fanals i se'ls endugués. A banda que el carrer es queda sense il·luminació pública, tornar a instal·lar els cables suposa una despesa important perquè el material és força car.