La jubilació forçosa de mossèn Ignasi Forcano, exrector de la parròquia de Sant Pau de Girona, continua portant cua. El Fòrum Joan Alsina -que agrupa capellans de caràcter progressista- va emetre ahir un comunicat on considera que aquest és un exemple de "l'autoritarisme intolerant" de l'Església, que, al seu parer, pretén imposar "la submissió i la uniformitat". També critica que el Bisbat no tingués en compte el Consell Parroquial l a l'hora de prendre la decisió.

Forcano es va acomiadar de la parròquia de Sant Pau el passat 16 de setembre, després que el Bisbat l'hagués jubilat en contra de la seva voluntat i en contra els desitjos de bona part del barri. Forcano duia 25 anys dedicat al barri de Sant Pau i el Fòrum Alsina -del qual ell forma part- considera ara que el tracte rebut tant pel capellà com per la comunitat del barri "no ajuda gens" a construir l'Església promoguda pel Concili del Papa Joan XXIII. Per al col·lectiu, la lína conservadora que segueix l'Església actual tendeix a convertir ls divergències en enfrontaments "i fer callar qualsevol dissidència".

En el cas de Forcano, el Fòrum es queixa que el seu cessament s'ha produït sense consultar al Consell Parroquial. "Si no es té en compte la comunitat cristiana, quina idea tenim del Poble de Déu? On és la corresponsabilitat?", es pregunta. En aquest sentit, el col·lectiu considera que la decisió del Bisbat de substituir Forcano suposa una "desatenció" al Consell, la "negació" de la corresponsabilitat dels laics i "l'exclusió" dels grups singulars que hi ha a la comunitat parroquial.

Per això, el Fòrum Alsina es mostra "indignat" amb els nomenaments eclesiàstics que s'han fet durant aquest estiu a Girona i dóna suport a tant a Forcano com a la comunitat parroquial i els col·lectius als quals Forcano es troba vinculat, com ara Comunitats Cristianes, Xarxa Cristiana i Àkan, a banda de diverses entitats veïnals.

En el seu comunicat, el Fòrum considera que el tarannà conservador del Bisbat gironí és "calcat" al de la jerarquia eclesiàstica general. "Es fan callar teòlegs que ajuden a pensar i es fan callar grups religiosos que suggereixen una altra manera de viure l'Església", afirmen els membres del Fòurm, tot afegint que "es posen bisbes contra la voluntat de les comunitats, com passa al País Basc, o es relleven bisbes de tendència progressista sense cap diàleg previ", tal com ha succeït al Perú.

El Fòrum, finalment, reitera que desitja una església "oberta", "dialogant", "acollidora" i "participiativa", que accepti el pluralisme i la diversitat.