Els grups municipals del PSC, la CUP i ICV-EUia van proposar al ple d'ahir a l'equip de govern de CiU a l'Ajuntament de Girona que els futurs crèdits que s'hagin de signar amb entitats bancàries incloguin una clàusula que servís perquè aquests bancs no poguessin tirar endavant desnonaments a la ciutat mentre el crèdit tingués vigència. El primer a esmentar-ho va ser el portaveu ecosocialista, Joan Olòriz, qui va recordar que "els grans canvis comencen per les petites accions".

A continuació, el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va assenyalar que accions com aquesta clàusula o altres mesures similars haurien de "tenir més en compte" fins i tot que l'estalvi monetari que pot suposar escollir fer el crèdit amb una entitat o amb una altra.

En nom del PSC, Sílvia Paneque també va defensar la possible clàusula antidesnonaments i l'opció de forçar els bancs a posar els pisos buits a lloguer social. A més, va demanar que quan es busqui entitats perquè facin la seva oferta per algun crèdit, es pensi també en la banca ètica. Les propostes es van fer en el torn d'assabentats on, en aquest apartat, el PP no va dir res. En concret es parlava d'un decret d'alcaldia d'una operació d'un préstec de quatre anys amb un banc.

L'alcalde, Carles Puigdemont, va assegurar que la possibilitat de collar els bancs amb els quals es pot signar un crèdit amb una clàusula que serveixi perquè no practiquin desnonaments era una opció encertada. "Té raó que és un plantejament que ens hem de fer, va dir" el batlle. Sobre la possibilitat de buscar més ofertes en altres entitats va recordar que actualment tot i que ho demanen a un ampli ventall de bancs, de vegades només arriben dues o tres propostes.

Suport a les ONG

El ple també va aprovar, per unanimitat, una moció presentada per la Coordinadora d'ONG solidàries on tots els grups, excepte CiU, que esva abstenir, hi van donar suport. El text reclama el retorn de la regidoria de Cooperació i Solidaritat i tornar a implementar l'1% dels ingressos propis de l'Ajuntament per destinar-los a aquest sector. Pel govern, Carles Ribas, va indicar que més que de xifres exactes caldria parlar d'accions concretes. En aquest punt va dir que s'està fent el mateix que en el passat. Sobre la regidoria va dir que està integrada a la de Serveis Socials.

Les pagues als treballadors

El ple també va debatre dos apartats sobre les pagues i retribucions dels treballadors de l'Ajuntament. La primera va servir per aprovar la retenció de la paga de Nadal dels empleats, una qüestió que s'ha de fer per ordre estatal i que va obtenir el suport de CiU i PP, l'abstensió del PSC i els vots en contra de la CUP i d'ICV-EUiA. El portaveu ecosocialista, Joan Olòriz, va demanar que s'estudiés fer com l'Ajuntament de Barcelona, on s'ha avançat la paga del juny a aquest mes de desembre. L'alcalde va dir que ho estudiarien. Paradoxalment, la segona, era una moció de la CUP on es demanava restituir als treballadors de l'Ajuntament la pèrdua de percepcions econòmiques per decrets estatals. Va aprovar-se amb només els tres vots en contra del PP.