Tret de sortida de la Setmana Santa a la Catedral de Girona

Mig miler de persones assisteixen a la benedicció de Diumenge de Rams a la plaça dels Apòstols  

Oriol Bernà

La plaça dels Apòstols de Girona ja era plena de gom a gom a falta d’uns vint minuts per arribar a les onze del matí, hora prevista d’inici de la benedicció del Diumenge de Rams. Famílies senceres s’han aplegat amb les palmes i els palmons a la mà per tal de celebrar conjuntament l’entrada a la Setmana Santa. 

La celebració, a set dies de la Pasqua de Resurrecció, ha acollit prop de mig miler de gironins i ha estat presidida pel degà del Capítol de la Catedral de Girona, Jaume Julià, acompanyat de mossèn Joan Baburés Noguer, arxiprest del Capítol i mossèn Joan Naspreda Arxer, secretari del Capítol. Tot seguit, la multitud ha entrat en processó per assistir a la missa dins la Catedral de Santa Maria.

Es tracta de la primera celebració de la Setmana Santa. Dimarts Sant s’oferirà la missa Crisbal, que presidirà l’arquebisbe Planelles i el seguirà la processó del Divendres Sant a la nit, amb els manaies i les confraries de la ciutat. Aquesta vetlla pasqual és la celebració més important pels cristians i precedirà la missa solemne del Diumenge Sant, a les 11 hores.

Encara sense el nou bisbe

Aquest és el primer acte després del nomenament del nou bisbe de Girona, fra Octavi Vilà, que encara no ha pres possessió. El 21 d’abril se celebrarà el seu ordenament i s’espera que el 26 d’abril ja sigui present a la consueta de Sant Jordi.

El monjo cistercenc va pronunciar-se després del seu nomenament amb un missatge positiu animant a ser «testimonis fidels de la nostra fe i que aquesta fe sigui esperançada, que creem esperança en tota la societat. Això ho aconseguirem si vivim la nostra fe amb caritat, amb amor als germans i repartint aquesta joia de la fe entre tots els qui tractem. El papa Francesc i el papa Benet insistien que la fe no s’imposa sinó que es proposa. És encomanadissa.»

La Capella de música, present

La cerimònia va anar acompanyada en tot moment per la Capella de Música de la Catedral de Girona, l’agrupació musical amb més història de la ciutat, i una de les més antigues del país. La formació participa en les solemnitats de la Catedral i té els seus orígens el 1474, per iniciativa del bisbe Joan Margarit, però no va adoptar una estructura consolidada amb una configuració de veus semblant a l’actual fins al 1621, iniciativa impulsada pel bisbe Pere de Montcada. Aquest conjunt musical ha anat desenvolupant la seva activitat fent història al costat de la Seu Gironina al llarg dels segles. Sempre ha gaudit d’una continuïtat gràcies al suport del capítol i a mecenatges particulars, així com el sacrifici dels mateixos components en circumstàncies atípiques durant conflictes bèl·lics i famoses gestes.