Ja s'han acabat els treballs per restaurar la platja de la Punta de Roses. L'indret torna a lluir i a convidar banyistes i aduladors del sol. Alguns vilatans observaven entristits com les espectaculars (i sorolloses) màquines desplaçaven la sorra d'una banda a l'altra; veien que ens estàvem gastant un munt de diners i que l'any que ve la platja tornaria a desaparèixerÉ Jo intentava animar-los. Els deia que era una inversió necessària, com la que cada any han de fer els pobles de muntanya per garantir la neu a les pistes, que després es fon. Les nostres platges són, a més del sol, el nostre a(tra)ctiu turístic mes important, encara que per poder gaudir durant molts anys més de la nostra principal font d'ingressos, haurem de complementar el nostre model amb altres avantatges, com la millora de la qualitat i ofertes alternatives (culturals, gastronòmiques, esportives, nàutiques, etc.).

Però també és una qüestió de "representació responsable" per part del govern municipal. Gairebé la meitat del nostre pressupost procedeix de l'IBI. El nostre parc d'habitatges, que genera aquest IBI, té capacitat per a unes 100.000 persones, però només n'acull unes 20.000 que hi viuen tot l'any (primeres residències) amb dret a triar el govern municipal. És a dir, que el 80% dels contribuents al nostre pressupost no han elegit, ni està representat per cap dels grups del consistori, en tractar-se bàsicament de ciutadans estrangers que desconeixen les propostes dels partits locals. Així que toca al govern de torn, elegit per una minoria molt poc representativa, però democràticament suficient, actuar en defensa dels interessos d'aquesta gran majoria. La postura d'alguns ciutadans i polítics locals, que es pensen que actuen com si tots els diners del pressupost municipal fossin un dret propi amb els quals podem fer el que ens plau, és molt perillosa. Perquè certament no hem de "rendir comptes" davant d'aquest 80% de contribuents "passius", però sí que podem estar segurs que si no recollim també les seves propostes, visions i idees, tendiran a deixar de contribuir i a perdre la confiança en la nostra gestió.

Una segona residència de mida mitjana en qualsevol de les nostres urbanitzacions contribueix amb un IBI d'aproximadament 1.000 euros l'any. És a dir que només 30 d'aquelles cases "paguen" el manteniment de la platja de la Punta. Jo he fet una petita enquesta, gens representativa, entre una cinquantena de persones pertanyents a aquella enorme majoria. El 100% no volien ni sentir a parlar de fer cap altra cosa que no sigui recuperar la platja!