Després de sorpreses electorals com les de Badalona, l'autor d'aquestes línies creu que és la seva obligació recordar que el partit de Hitler, el nazi, va guanyar els comicis a l'Alemanya d'entreguerres democràticament. Ho dic perquè sembla com si el Führer i els seus acòlits haguessin protagonitzat una sublevació militar, un cop d'Estat que hagués provocat una guerra civil entre lleials a la legalitat republicana i feixistes, com per exemple va succeir a Espanya entre els anys 1936 i 1939. Però, insisteixo, no va ser pas així, sinó que els nazis van arribar al poder gràcies al fet de guanyar unes eleccions.

Dit això, que crec que és important, perquè sempre cal tenir presents els errors tràgics del passat, precisament perquè no es repeteixin, passem a esmentar la ideologia o, si volen, part del discurs que va permetre als nazis apropiar-se del poder. Primer de tot, si no recordo malament el poc que he llegit sobre el tema, crec que el missatge de Hitler i dels seus acòlits consistia en dues idees molt simples, però alhora molt clares. Primera: recuperar l'orgull, la grandesa i el patriotisme de formar part d'una Alemanya gran i poderosa. O sigui, l'autoestima del poble germànic tant dins com fora de les seves fronteres. Segona idea: la superioritat d'una raça determinada (i no es referien pas a vaques o a gossos, sinó a persones!) sobre les altres. O sigui, el concepte de "races inferiors" amb relació a l'ària, la pura, la germànica, l'alemanya.

Cal recordar que estem parlant de conceptes nefastos dels anys 30 del segle passat, portats primer a la política i després a l'extermini de milions d'innocents. En aquella època fosca de la història recent d'Europa (la més terrible que mai ha viscut) els descobriments científics sobre l'origen de l'espècie humana no estaven tan avançats com en l'actualitat. Per exemple, llavors s'ignorava que tots els humans descendim d'uns primers homes (i dones), molt primitius i rudimentaris, que habitaven el Continent africà i que després es van anar estenent i multiplicant per tot el planeta. Per tant, i després de milions d'anys d'evolució, cal concloure que tots procedim d'un mateix lloc: l'Àfrica. O sigui, hi pot haver suposades "races superiors i inferiors" quan tots els humans descendim dels primers africans?

Per altra banda, també s'ignorava llavors que el color de la pell, dels ulls i dels cabells va anar canviant a mesura que els primigenis, els que van sortir de l'Àfrica, s'anaven adaptant a les condicions climàtiques que imperaven més al nord. És a dir (i perdonin aquest to tan docent; però, vistos alguns resultats electorals, crec que cal tornar a començar pels conceptes més bàsics), en terres meridionals castigades pel sol dels tròpics l'home necessitava una pell fosca per protegir-se'n. I no només la pell, sinó també els ulls i els cabells. Ara bé, amb el transcurs dels mil·lennis, als seus descendents, emigrats cap el nord, sotmesos a un clima més fred i amb menys sol, ja no els calia tanta protecció i per tant les seves pells es van tornar més clares, com també ho van fer els ulls, els quals van passar a ser blaus, i els cabells, que finalment van esdevenir rossos. Per tant, una suposada raça ària, pura, nòrdica, amb espècimens alts, blancs, rossos i d'ulls blaus (l'ideal dels nazis), no és altra cosa que el resultat d'una adaptació al medi ambient, al clima del nord d'Europa, d'una branca de la mateixa soca procedent de l'Àfrica. O sigui, que tot el discurs racista és un frau.

Ara bé, un cop dit això, i per concretar, prenem la fotografia del nou alcalde de Badalona i comparem-la amb la de qualsevol alcalde de Noruega, Suècia, Finlàndia, Dinamarca o del nord d'Alemanya. S'hi pot trobar alguna similitud "racial"? Potser aquest senyor té la pell tan blanca, els ulls tan blaus i els cabells tan rossos com el seus homònims nòrdics? Definitivament, no. Per contra, prenem la mateixa imatge del senyor García Albiol, del Partit Popular, i comparem-la amb les de molts alcaldes de Romania. Aquí, però, ja hi trobaríem moltes més semblances. Per tant, de què coi està parlant aquest senyor, ara tan il·lustre, quan es refereix als romanesos que viuen a Badalona amb menyspreu i amb to d'extrema superioritat? Parla potser a una suposada "superioritat racial"?

La bogeria constructora que va imperar a l'Estat espanyol durant molts anys, tant amb governs del PP com del PSOE, va provocar un efecte crida les conseqüències del qual ara, un cop passades les vaques grasses i en plena crisi, molesten alguns polítics sense escrúpols i massa ximples que es deixen ensarronar per discursos xenòfobs. Ara bé, els molestaven, els ?estrangers, quan aquí s'edificaven blocs de pisos sense parar? Per què llavors no feien nosa i ara sí? Qui els va fer venir a treballar per quadre duros? En efecte: l'especulació del sòl, la bombolla immobiliària, el benefici ràpid i la connivència en tot plegat de governs del PP i del PSOE.

Tanmateix, ara el més greu és que a Badalona, i en d'altres ciutats catalanes, s'ha votat per missatges xenòfobs com el de García Albiol. I això és molt perillós, perquè entre imputats per corrupció, xoriços, fatxes i racistes, per una banda, i 0% de matèria grisa, per l'altra, comencem a tenim un problema que finalment ens podria portar al desastre.