Què volen aquesta gent que tanquen el Centre d'Atenció Primària (CAP) de Lloret de Mar entre les nou del vespre i les vuit del matí dels mesos d'hivern? Doncs deixar a una població de més de 40.000 habitants sense un equipament sanitari i condemnar els malalts a peregrinar cap a les urgències col·lapsades de l'hospital Comarcal de Blanes.

Abans d'arriscar-se a llargues hores d'espera, es podrà trucar al 112, el centre de gestió d'emergències o a "Sanitat Respon" línia de pagament, per demanar auxili. Després d'explicar l'abast del problema, et diran "bon vent i barca nova" o t'enviaran un metge al domicili, amb ambulància medicalitzada o no que, a la vegada, formaran part dels serveis d'urgències de l'hospital comarcal. Si no s'augmenten les dotacions, és despullar un sant per vestir-ne un altre. I per si hi ha alguna falla més val encomanar-se a santa Rita, patrona dels impossibles i assumir possibles fets luctuosos amb resignació cristiana. És això el que volen?

Per a acabar-ho d'adobar, la gestió dels CAP de Lloret i de l'hospital de Blanes està en mans de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, consorci públic que finança el Servei Català de la Salut mitjançant un contracte de prestació de serveis assistencials.

Per tant, els diners públics són administrats per una institució que és membre de la Unió Catalana d'Hospitals (UCH) i del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), poderoses associacions patronals del sector sanitari.

A més, l'equip directiu és reclutat entre empleats d'empreses assessores i respon a un costós model gerencial que presumeix d'eficient i d'eficaç però qüestionat pels sindicats perquè s'estalviaria una picossada amb una reducció dels contractes d'alta direcció.

Amb tot, el cas de Lloret s'inscriu en una operació que afecta un munt de centres.

A veure, de qui són els CAP? No són dels polítics que aposten per la gestió mixta de la sanitat que, per al sector privat, és un lucratiu negoci. Tampoc són dels directius que, asseguts a la poltrona, apliquen les salvatges retallades.

Els CAP són dels que estan pagant impostos sobre les rendes del treball i dels professionals de la sanitat que s'esforcen per atendre els pacients i mantenir en condicions els centres.

Diguem no als tancaments i participem activament en les mobilitzacions. Fem costat als professionals de la sanitat que s'oposen a unes mesures antisocials.

I si es produeix algun tràgic succés, que ningú desitja, la responsabilitat per imprudència temerària recaurà sobre el conseller de Salut i els seus alts càrrecs.

Amb la sanitat no s'hi juga! Toca reaccionar!