El Reial Decret-llei de 31 de desembre del govern de Mariano Rajoy és una felicitació ?maleïda d'any nou que ofereix regals enverinats, avalats amb la sacrosanta croada contra el dèficit públic. Examinem el contingut dels obsequis destinats als ajuntaments.

En primer lloc, un augment d'un 10% del tipus impositiu de l'Impost de Béns Immobles (IBI), durant els anys 2012 i 2013, per a tots els municipis amb revisió cadastral anterior a l'any 2002, sempre que no se superi el límit legal. A Lloret de Mar, on el PP va vanagloriar-se d'haver impedit una pujada del 3,14%, ara s'hauran d'empassar tres pics i repicó.

Madrid, per aconseguir més calés per als ajuntaments, escura la butxaca del contribuent. Dels 221 ajuntaments de Girona només 32 se n'escaparan. D'aquests, un grup de catorze perquè van actualitzar els valors cadastrals entre 2005 i 2007 (Olot, Roses, Llagostera, Santa Cristina d'Aro...). Un altre grup de cinc ajuntaments (Santa Coloma de Farners, la Bisbal, Maçanet, Riudellots i Vilablareix) hauran d'apujar un 6%. Per a un tercer grup de tretze ajuntaments (Palamós, Castell-Platja d'Aro, Vidreres, Cassà...) que han revisat el valor cadastral de 2008 a 2011, l'increment serà del 4%. En els 18 ajuntaments dels dos últims grups esmentats, l'augment no s'aplicarà als immobles residencials si "pertanyen a la meitat amb major valor cadastral del conjunt dels immobles d'ús residencial". Qui ho entengui que ho compri!

Amb tot, és discutible envair competències municipals per imposar un augment del tipus impositiu i donar per descomptat que tots els ajuntaments necessiten recaptar un 10% més d'IBI.

En segon lloc, es prorroga per a l'exercici de 2012, la prohibició de concertar préstecs per a finançar inversions si la relació entre el deute viu i els ingressos liquidats supera el 75%, encara que l'ajuntament tingui superàvit (estalvi net).

A la demarcació gironina, amb dades del deute a 31/12/2010 i de la liquidació de 2010, dels municipis de més de 20.000 habitants, només Girona, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols se salven. La resta (Figueres, Lloret, Blanes, Olot, Salt i Roses), excepte que hagin rebaixat substancialment el deute, hauran de paralitzar inversions amb finançament plurianual llevat que trobin opcions diferents a la de demanar diners als bancs.

Doncs bé, no és el volum del deute sinó la càrrega financera o la quantitat per retornar anualment que s'ha de controlar. Els causants del dèficit pressupostari són els interessos i les amortitzacions junt amb les despeses de personal i les de manteniment i consums.

Malgrat tot, els saberuts pocapenes de Madrid decreten un any més de dejuni i abstinència en matèria d'inversions.

Per a ells, imposar l'austeritat municipal és primordial! Peti qui peti!