Ara fa un mes des que la CUP -Crida per Girona vam presentar una moció que tenia per objectiu que l'Ajuntament intervingués per aconseguir uns serveis funeraris de qualitat i a preus assumibles per tots els gironins i gironines. La moció no va prosperar pel vot contrari de CiU, PP i C's. La dreta una vegada més s'alineava en defensa dels interessos d'una multinacional i en contra de la ciutadania. No diré que ho esperava, ja que havíem fet un gran esforç perquè la moció fos assumible per tothom, evitant de plantejar explícitament la nostra aposta per la municipalització en el redactat, i oferint a tots els partits la possibilitat de parlar-ne i modificar-ne el redactat si calia. Tampoc diré, però, que fos una sorpresa. Sabíem, sabem, que els braços de Mémora són molt llargs, com ho és la seva capacitat d'influència. Tenim constància que abans de la votació, representants d'aquesta multinacional van reunir-se amb el regidor responsable i també que van trucar a grups municipals a l'oposició.

La necessitat, però, no ha canviat i la demanda de la societat gironina perquè es faci alguna cosa continua inalterable. Per això la nostra tasca per aconseguir-ho continua. Sempre hem mantingut que el nostre salt a les institucions no tenia sentit si no érem capaces de mantenir un peu al carrer. Així ho hem fet, i per continuar amb la lluita per uns serveis funeraris dignes i a preus justos vam engegar una campanya de recollida de suports a la plataforma change.org que en només cinc dies va recollir més de 1.000 adhesions. Al mateix temps, vam iniciar una recollida de signatures i aquesta setmana hem presentat més de 2.000 signatures de persones que, acollint-se al dret d'Iniciativa Ciutadana, sol·liciten a l'Ajuntament de Girona uns serveis funeraris dignes a preus justos. Tot plegat ha servit per generar debat més enllà del ple municipal, i al carrer ja són més les veus que denuncien aquesta situació. Als companys de Compromís amb Girona, que ja havien treballat el tema, s'hi ha sumat també l'Associació ESFUNE, que ha presentat una instància a l'Ajuntament en què denuncia el sobrecost de més de 7 milions d'euros que comporta per la ciutadania l'actual situació de monopoli a Girona, i en què exigeix una resposta contundent i urgent per part de l'Ajuntament per resoldre la situació.

El govern de CiU (i el PSC?) no té intenció de qüestionar el model actual i vol evitar fer enfadar aquells qui no fa gaire van "regalar" (quan s'espera obtenir alguna a cosa a canvi, no és un regal, oi?) a l'Ajuntament 30.000 euros per a activitats socials i culturals. L'intercanvi de favors forma part d'una vella política que encara treu el cap a Girona i en la qual nosaltres no volem participar. Cal, per tant, que la ciutadania continuï fent pressió i digui prou al monopoli funerari exigint al govern de la ciutat que, d'una vegada per totes, defensi els seus interessos.