El PP i el PNB... quina vergonya!

JOSEP MARIA BOSCH girona

S´ha de reconèixer que el PNB ha estat, sempre, un partit que n´ha sabut molt i, sobretot, que ha sabut aprofitar les oportunitats que la vida política li ha posat en «safata de plata». Però, el que ha passat aquests darrers dies, supera totes les previsions i, malgrat que tots els partits «constitucionalistes», han callat, com el que són, el resultat ha estat tan vergonyós que ens recorda, una vegada més, les actuacions del temps llunyans d´aquell Paquito, el Chocolatero.

Veiem què és el que s´ha pagat per cinc vots.

Fins avui, Euskadi, tenia un sistema fantàstic de finançament: quan totes les CA rebien el que els governs del partit de la corruPPció, els volien donar, Euskadi cobrava els seus impostos i, a final d´any, liquidava amb l´Estat els pagaments pels serveis no transferits: Defensa, Justícia, etc. I, la cosa, anava així: El resultat -que no incloïa res en concepte de solidaritat amb la resta de CA- eren, per exemple 1.000 milions d´euros, a pagar a l´Estat. I no acabava així: venia el lendakari i abaixava aquest import a 800, 700 o 600 milions. I el PP s´agenollava i els acceptava.

Doncs, ara, sobre aquesta quantitat ridícula, s´ha determinat que, encara, el PNB havia pagat 1.600 milions d´euros de massa i, per tant, no tan sols s´han de retornar, sinó que, en el futur, pagarà encara menys del que pagava. Què passaria a «les Espanyes» (em pregunto jo), si així s´actués amb Catalunya? Que ho pensi cadascú.

I, si en Rajoy, tal com diuen algunes vinyetes, s´ha agenollat i ha ballat l´aurresku, en els propers dies, ja està assajant el Palmero, sube a la palma i La farola del mar, per acontentar als canaris que, de sortida, ja li demanen més de 450 milions d´euros, per un vot.

En definitiva, jo que he estudiat el PPartit a fons, us puc dir una cosa molt greu: el pitjor del PPartit, no és pas la corruPPció: és la mentida, les injustícies, la catalanofòbia (abans va ésser la bascofòbia), la falta de democràcia, el retorn a èpoques passades d´infaust record, el comportament de molts dels seus quadres (Aguirre, Albiol, Camacho, Santamaría, Maillo, Hernando€ i un llarg etcètera que comprèn, probablement, entorn el 33% dels seus quadres), la presió sobre jutges i fiscals, el joc brut, etc. etc.

Això sí... Espanya els garanteix que, com pitjor ho facin més els votaran. Una autèntica vergo­nya!

Guinovart a Figueres i Ventalló

Eulàlia Isabel Rodríguez Pitarque Torroella de Montgrí

n Fa deu anys que va morir l´artista Josep Guinovart. Ara podem de nou veure una petita part de la seva obra a la Galeria Lola Ventós i al Museu del Joguet de Figueres. Dues exposicions fetes amb la col·laboració de la Fundació Guinovart d´Agramunt. La mostra de la galeria es titula «Alquimista dels sentits»; hi ha sobretot obra pictòrica i obra gràfica. La del museu es diu «És quan jugo que hi veig clar»; on es pot veure sobretot obra escultòrica. Tant en una com en l´altra apareixen mussols, un element simbòlic de l´artista.

Mentrestant, si hi volem veure obra seva de dimensions més grans, podem anar-hi ben a prop, a la Fundació Perramon de Ventalló. En una de les seves tres sales distribuïdes en diferents edificis hi ha quadres on el llenguatge plàstic de Guinovart queda ben palès.

Tres espais per poder retrobar els colors terrosos i els blaus de qui tant estimava la terra i el mar, i els expressava a partir de la matèria, el volum i l´espai: la terra d´Agramunt i el mar de Castelldefels.

El concert a les escoles, per què no?

Mercè Roura Riu CALDES DE MALAVELLA

Soc la petita de 5 germans i vaig tenir la gran sort que els meus pares ens van poder dur a escoles privades i l´educació que vaig rebre de la meva família i de l´escola és la que sempre he desitjat per als meus fills.

Ara que ja soc mare, m´agradaria dur els meus fills a les mateixes escoles i puc dir que tinc la gran sort i fortuna que aquestes mateixes escoles ja no són privades sinó concertades i això em permet fer-ho.

La por que ara he de patir és que volen eliminar els concerts educatius, traient-me del sistema i obligant-me a escollir entre l´escola pública que m´imposen o condemnar-me a la privada que no puc pagar.

No entenc ni comprenc per què no podem continuar amb el sistema actual. Opció educativa, escollir poder portar els nostres fills a escoles conforme el projecte educatiu que millor s´ajusti a les nostres necessitats i criteris familiars, d´una manera equitativa.

Estem en una democràcia i convivim en una pluralitat educativa. Alhora, qui vol perjudicar els meus fills s´enorgulleix de defensar el dret a decidir? però tan sols de qui pensa com ells.

Per què no podem optar per l´escola que millor considerem per als nostres fills? Existeixen nombrosos projectes educatius, tots ells legals i legítims. Per a quina raó, algunes mares no tenim els drets a decidir i a escollir l´educació que legítimament i legalment ens està permesa? Totes nosaltres cerquem el millor per als nostres fills perque siguin feliços i l´actual Govern ens ho vol treure.

Considero que és important la varietat de models educatius i que tothom pugui escollir sense parlar l´elitisme.

Que la societat tingui les mateixes oportunitats educatives és símbol d´un avanç democràtic, pluralisme, equitat i llibertat.