La regió lumbar té unes fronteres imprecises, d'aquí les dificultats per sotmetre-la quan s'aixeca en armes. Els que han sentit les seves envestides saben que el dolor apareix quan vol i se'n va quan li dona la gana. La seva intensitat, molt variable, pot provocar una molèstia insignificant, però també una paràlisi total. Un dia qualsevol surts del llit i fa sol i tu estàs eufòric perquè la teva mare morta se t'ha aparegut en somnis per dir-te que no et preocupis, perquè tot s'arreglarà, de manera que et dirigeixes a la cuina, poses una tassa d'aigua al microones per preparar-te el te, però vet aquí que en treure la bosseta de la caixa se t'escorre i cau a terra. T'ajups per recollir-la i en aquest mateix instant la regió lumbar et declara la guerra. Ignores amb què t'han disparat però la veritat és que no pots tornar a la posició dreta.

Si la intensitat del dolor és de la de quedar doblegat, no et posa dret ni una cita amb el Rei, que és l'últim que se suspèn a la vida. Rajoy la va endarrerir dues hores, que ja és retardar per a un home que disposa d'un equip mèdic les 24 hores del dia durant els 365 dies de l'any. I aquest equip mèdic està sempre aquí, a deu o dotze metres de distància, amb els seus desfibril·ladors i els seus tensiòmetres i els seus estetoscopis, també amb els seus antihistamínics, els seus ansiolítics, les seves pastilles per al mareig i les seves ampolles per al mal de queixal. Vol dir que no triguen ni dos minuts a atendre'l, encara que no porti a sobre la targeta de la Seguretat Social. Tampoc la hi demanen.

Segur que li van fer de tot, des d'un massatge a quatre mans a la prescripció de mig quilo d'antiinflamatoris. Calia salvar la cita amb el Rei, a la qual va arribar dret, però grogui. Hem de dir que se li notava. I ara què? Doncs a negociar amb la regió lumbar. El primer que ha d'esbrinar és què vol: si més atencions o la independència. Se sap de regions lumbars que han aconseguit la independència provocant danys irreparables en la resta de la geografia corporal. El nostre consell, doncs, és que negociï, i que ho faci sense trampes, amb sinceritat. Des d'aquí li advertim que es tracta d'una regió difícil de la qual només ens en recordem quan trona.