Descobreixen un gen supressor de tumors en un càncer de pulmó

L'estudi d'investigadors de Bellvitge apareix publicat a la revista 'Cancer Discovery'

12.01.2014 | 08:20
Descobreixen un gen supressor de tumors en un càncer de pulmó
Descobreixen un gen supressor de tumors en un càncer de pulmó

Investigadors del grup de Gens i Càncer de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han descobert que el gen Max es troba inactiu genèticament en el càncer de pulmó de cèl·lula petita, un dels més agressius i amb pitjor pronòstic, i que la seva restitució redueix de manera significativa el creixement cel·lular. Els resultats d'aquest estudi s'han publicat a la revista 'Cancer Discovery'. Els investigadors de l'IBIDELL, dirigits per Montse Sánchez-Cespedes, també ha observat una relació funcional entre Max i un altre supressor tumoral, BRG1, en virtut de la qual BRG1 regula l'expressió de Max.

La presència de BRG1 és necessària perquè Max activi moltes de les seves dianes, incloent-hi gens relacionats amb el metabolisme de la glucosa i gens de diferenciació neuroendocrina.

D'altra banda, l'eliminació de BRG1 en cèl·lules canceroses que no tenen Max produeix mortalitat cel·lular, el que suggereix una interacció letal sintètica entre ambdues proteïnes. Això succeeix únicament en línies cel·lulars de càncer pulmó amb mutacions en Max i no en aquelles altres que tenen activació dels oncogens MYC. Aquesta interacció del tipus letal sintètic és especialment rellevant des del punt de vista clínic ja que inhibidors de l'activitat de BRG1 podrien constituir una teràpia efectiva en pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula petita amb mutacions inactivadores de Max .

L'equip de Sanchez-Cespedes ha identificat diversos gens alterats en càncer pulmonar. Entre ells destaca BRG1 (també anomenat SMARCA4) que està inactiu de forma general en molts tipus de càncer. El grup de Sanchez-Cespedes havia demostrat prèviament que la pèrdua de BRG1 està íntimament relacionada amb l'activació de MYC. Ambdues alteracions són mútuament excloents i actuen permetent la pèrdua de diferenciació cel·lular durant el desenvolupament del càncer de pulmó .

El nou descobriment que MAX actua com un gen supressor tumoral en càncer de pulmó recolza l'existència d'una connexió funcional entre el complex SWI/SNF i els complexos MYC/MAX en el control de la diferenciació cel·lular i el desenvolupament del càncer de pulmó .

Enllaços recomanats: Premis cinema