Diari de Girona

Tens gust de ferro a la boca?

Pot indicar problemes greus de salut com alteracions dels ronyons o el fetge, diabetis o fins i tot problemes més greus

27.09.2015 | 16:18
Tens gust de ferro a la boca?
Tens gust de ferro a la boca?

La sensació de gust de metall a la boca és més comuna del que es pensava i pot indicar problemes greus de salut com alteracions dels ronyons o el fetge, una diabetis no diagnosticada o fins i tot certs càncers. Però aquestes raons no són les comunes i solen estar acompanyades d'altres símptomes.

Causes del gust de ferro a la boca

Si estàs sa, la causa d'aquest sabor metàl·lic sol ser benigna, assenyala el metge de família Michael Rabovsky, cap del Departament de Medicina Familiar i vicepresident de l'Institut de Medicina de la Clínica Cleveland, a la web de la institució mèdica americana.

Si el gust metàl·lic és l'única senyal d'importància per consultar al metge, la causa podria estar en els medicaments que s'estan prenent o en un trastorn de la salut. A continuació, des d'aquest lloc a Internet, el doctor Rabovsky apunta vuit possibles causes per al gust metàl·lic a la boca:

1. Una mala higiene oral: si no et raspalles o passes el fil dental de forma habitual, el resultat poden ser problemes a les dents i les genives com la gingivitis, periodontitis i infecció dental. Aquestes infeccions es poden superar amb prescripcions de l'odontòleg. El gust metàl·lic s'anirà després que es curi la infecció.

2. Fàrmacs amb recepta: aquests medicaments inclouen antibiòtics com la tetraciclina, el fàrmac per a la gota al·lopurinol, el liti (utilitzat com psicofàrmac) i alguns medicaments cardíacs. El cos absorbeix la medicina i arriba fins a la saliva. També, els medicaments que poden ocasionar boca seca com els antidepressius podrien ser els culpables d'aquest sabor metàl·lic i afectar al gust ja que tanquen les papil·les gustatives.

3. Vitamines sense prescripció: els complexes multi-vitaminics amb metalls pesants, com coure, zinc o crom, o els remeis pels refredats, com les pastilles de zinc, poden causar un sabor metàl·lic. De la mateixa manera succeeix amb les vitamines prenatals i els suplements de ferro o calci. El gust sol desaparèixer a mesura que l'organisme processa les vitamines o la medicina. Si no fos així, revisa la dosi que prens i assegura't que no és massa alta.

4. Infeccions: les infeccions respiratòries de les vies altes, refredats i sinusitis canvien el sentit del gust. Això és temporal i sol acabar quan se supera la infecció.

5. Tractaments anticancerígens: els pacients que són tractats de càncer amb quimioteràpia o radiació poden experimentar aquest gust metàl·lic a la boca.

6. Embaràs: durant les primeres fases d'embaràs, algunes dones experimenten canvis en el gust. Un d'aquests canvis podria ser l'aparició d'aquest sabor metàl·lic.

7. Demència: les persones amb demència sovint tenen anomalies en el gust. Les papil·les gustatives estan connectades als nervis del cervell. Les anomalies en el gust poden produir-se quan la part del cervell associada al gust no funciona de forma adequada.

8. Exposicions químiques: si s'ha estat exposat a mercuri o plom, inhalant alts nivells d'aquestes substàncies, sovint pot produir-se un gust metàl·lic.

El metge de família conclou que si s'experimenta aquest gust a metall a la boca el millor és consultar amb el metge, que pot llavors determinar si es tracta d'una malaltia o trastorn greu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Creen una app que detecta infarts de miocardi
Creen una app que detecta infarts de miocardi

Creen una app que detecta infarts de miocardi

L'aplicació pot detectar anomalies amb només col·locar el mòbil sobre el pit durant dos minuts

Per què no tinc orgasmes?

Per què no tinc orgasmes?

Es poden tenir relacions plaents (molt!) sense orgasme

Mites i realitats sobre la liposucció

Mites i realitats sobre la liposucció

Resolem els dubtes sobre una de les cirurgies més comunes a tot el món

Pediatres adverteixen contra la retirada de la llet o el gluten de la dieta

Pediatres adverteixen contra la retirada de la llet o el gluten de la dieta

Un informe adverteixen dels riscos que poden comportar aquestes pràctiques per la salut dels nens

Enllaços recomanats: Premis cinema