Per a les persones que trien ser pares, aquest és sens dubte el projecte més important de la seva vida. L'embaràs i l'arribada d'un fill suposen un canvi radical i, per tant, és normal que es tracti d'una de les decisions més transcendentals que una persona pot arribar a prendre al llarg de la seva vida. Aquesta circumstància explica que en moltes ocasions la recerca de l'embaràs sigui una mica planificat per endavant. No obstant això, malgrat aquesta planificació prèvia, és habitual que les dones no comencin realment a preocupar-se pel seu estat de salut fins que confirmen el seu embaràs, habitualment a partir de la tercera setmana de gestació.

No obstant això, els experts recomanen seguir una sèrie de consells abans d'aconseguir l'embaràs amb l'objectiu no només d'afavorir la concepció, sinó també d'aconseguir un embaràs segur i sa. En aquest sentit, des de que es considera la possibilitat de tenir un fill, la futura mare ha de començar a cuidar-se. I és que els professionals coincideixen que en realitat l'embaràs comença tres mesos abans de la concepció. A continuació, et mostrem diversos consells i recomanacions que no has de passar per alt.

Preparar el cos per l'embaràs. En els mesos previs a l'embaràs cal planificar una sèrie d'accions que ens ajudaran a minimitzar els possibles dolors i lesions comuns durant el procés de gestació.

Planificar l'embaràs en una consulta preconcepcional. Parlar amb el nostre metge és fonamental a l'hora de planificar el nostre embaràs. Una consulta d'aquest tipus, en què s'estudiï l'estat de salut de la dona, així com els seus hàbits de vida i nutricionals, pot ajudar a prevenir importants malformacions congènites, com l'espina bífida.

Prendre àcid fòlic. Relacionat amb l'anterior punt, és molt probable que el nostre metge ens recomani prendre un suplement d'aquesta vitamina per prevenir defectes del tub neural i ajudar a evitar defectes congènits en el nadó, com l'anencefalia o l'espina bífida.

Realitzar exercici. Abans d'afrontar un embaràs és recomanable tenir una rutina de manteniment físic regular. L'exercici moderat i les activitats de baix impacte ens ajudaran a reduir la quantitat de cortisol, l'hormona de l'estrès, de l'organisme i fomenta la fortalesa muscular i cardiovascular necessària per portar el pes extra del nadó.

Enfortir els músculs pèlvics. Els anomenats exercicis de Kegel ens ajudaran a reduir el dolor pèlvic durant l'embaràs i a més de facilitar el part ajudaran a evitar pèrdues d'orina després del naixement.

Evitar els mals hàbits. Abandonar els hàbits perjudicials per a la nostra salut, com l'alcohol o el tabac, resulta prioritari quan ens vam decidir a emprendre la recerca d'un embaràs. En cas contrari, no només dificultem concepció, sinó que també afavorirem que el nadó pateixi danys.

Vigilar els medicaments. Evita prendre medicaments i si ho fas consulta abans amb el teu metge per conèixer si és incompatible amb l'embaràs i en quina dosi pots prendre'ls. La majoria dels fàrmacs estan contraindicats durant l'embaràs ja que alguns poden produir un creixement anormal de les cèl·lules fetals.

Cuidar l'alimentació. Entre els bons hàbits que hem de seguir quan emprenem la recerca d'un nadó, l'alimentació figura en un lloc prioritari. És important seguir una dieta sana i variada, augmentant de forma moderada el consum de fruites, verdures, cereals, llegums i peixos.

Preparar-se per transportar el nadó a la panxa. Els exercicis centrats en la part central del cos ens ajudaran a evitar durant l'embaràs la separació de la musculatura abdominal, el que pot provocar dolor lumbar, pèlvic i un altre tipus de lesions.

Controlar el pes. L'obesitat pot resultar un problema a l'hora de concebre, per la qual cosa cal controlar els nostres quilos. A més, amb un pes adequat ens resultarà més suportable l'embaràs i ens sentirem més àgils i còmodes.

Practicar bones postures. Els efectes negatius d'una mala postura poden agreujar notablement durant la gestació a causa del pes extra que ha de suportar el nostre cos. Per això, és fonamental establir hàbits de postura saludables abans d'afrontar un embaràs per reduir les possibilitats de dolor lumbar i pèlvic.

Aprendre a respirar. Just abans de l'embaràs és bo aprendre tècniques de relaxació i realitzar exercicis que ens permetin respirar de forma adequada. Això ens ajudarà a afrontar l'embaràs de forma més tranquil·la i relaxada.