L'àcid úric millora la recuperació de pacients amb ictus

L'àcid úric actua com un potent antioxidant, i elimina els radicals lliures que es formen just quan l'artèria es tapa

12.05.2016 | 12:04
L'àcid úric millora la recuperació de pacients amb ictus
L'àcid úric millora la recuperació de pacients amb ictus

L'àcid úric millora la recuperació de pacients amb ictus tractats amb trombectomia mecànica, segons un estudi pioner que avui ha presentat la Unitat de l'Ictus de l'Hospital Clínic de Barcelona al Congrés de l'Organització Europea d'Ictus (ESOC2016), que avui es clausura a Barcelona.

Més de 3.500 especialistes de tot el món participen en aquest congrés, que es va iniciar dimarts passat a la capital catalana per presentar els últims avenços en el tractament i recuperació de l'ictus.

El president local del congrés i director de la Unitat de l'Ictus de l'Hospital Clínic, Ángel Chamorro, ha presentat avui els resultats d'un estudi que demostren l'eficàcia de l'àcid úric per prevenir l'empitjorament de l'ictus en les hores inicials de la malaltia, i com aquest nou fàrmac encara en fase experimental redueix les seqüeles de pacients amb ictus tractats amb trombectomia mecànica, una tècnica molt eficaç per desobstruir les artèries.

L'ictus és una malaltia amb un impacte social molt alt i a Catalunya és la primera causa de mortalitat entre les dones, la tercera entre els homes i la primera causa de discapacitat.

Chamorro ha recordat que aquest accident cerebrovascular es produeix per una alteració de la circulació de la sang al cervell i el tractament precoç és bàsic per aconseguir que el pacient es recuperi i minimitzar les seves seqüeles.

En un 15% dels casos la causa és una hemorràgia cerebral, però els ictus més comuns són els isquèmics (85%), en els quals una artèria del cervell s'obstrueix per un trombe.

Chamorro ha presentat els resultats d'un assaig que ha avaluat l'efecte neuroprotector de l'àcid úric.

Els investigadors han estudiat l'eficàcia d'aquest compost en aquells pacients que després de l'ictus van ser tractats amb trombectomia mecànica.

Els resultats demostren que el tractament amb àcid úric, després d'utilitzar la trombectomia per destapar l'artèria, millora la recuperació funcional i la capacitat per realitzar les activitats quotidianes dels pacients.

"L'àcid úric actua com un potent antioxidant, i elimina els radicals lliures que es formen immediatament quan l'artèria es tapa", ha explicat Chamorro.

"Amb els resultats observats en aquest estudi l'àcid úric se situa en la primera línia del tractament de l'ictus, després d'haver demostrat la seva eficàcia en la reducció de les seqüeles en les dones i en els pacients amb xifres elevades de glucosa en el moment de l'ictus", ha afegit.

El mateix equip d'investigadors ja va publicar un article l'estiu passat en la revista Stroke en què demostraven que el tractament amb un mil·ligram d'àcid úric, combinat amb teràpia antitrombolítica habitual, disminuïa l'aparició de seqüeles en un 42% de les dones.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Per què unes persones s´engreixen més que altres si mengen el mateix?

L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Una de cada catorze dones té risc de patir aquest tipus de càncer abans dels 75 anys

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Científics xinesos sostenen que l'ús de l'encens en llocs amb poca ventilació podria ser molt tòxic

Enllaços recomanats: Premis cinema