Ja enfocant el final del nostre cicle d'articles sobre infeccions de transmissió sexual (ITS) -només en queden dues més- avui parlarem del limfogranuloma veneri. Recordeu les clamídies, causades pel bacteri Chlamydia trachomatis? Doncs bé, el limfogranuloma veneri el causen tres subtipus d'aquest mateix bacteri. Tot i això, són dues ITS molt diferents. Anem a veure-ho.

Així com vam explicar que les clamídies són una ITS molt estesa a Europa, sobretot entre els adolescents, el limfogranuloma veneri aquí té relativament poca incidència; és més freqüent en països tropicals. Però n'hem de parlar perquè últimament a Catalunya se n'han descrit casos en relacions homosexuals entre homes. Ep! Que aquí s'hagi descrit en relacions homosexuals entre homes no vol dir que les dones no se´n puguin contagiar. El limfogranuloma veneri es transmet a través de relacions sexuals no protegides entre homes, entre dones o entre un home i una dona.

Tot i que pot ser una ITS asimptomàtica, sol començar amb una petita úlcera que no fa mal i que sovint passa desapercebuda als genitals o al recte.

Al cap d'unes setmanes, la infecció es comença a escampar i afecta els ganglis limfàtics de l'àrea genital. Les manifestacions clàssiques de la malaltia són aquests ganglis inflamats i dolorosos amb la pell de la zona vermella i adolorida. Es pot acompanyar de dolor muscular, febre i malestar.

En cas de contagi via anal, els teixits afectats són els de l'anus i el recte. Si la infecció no es tracta, els ganglis es poden obrir a través de la pell i supurar pus. A més a més hi pot haver complicacions molt importants que poden provocar lesions molt greus als òrgans genitals.

Però no us espanteu! Hi ha tractament i és molt fàcil: antibiòtics, que us receptarà el metge quan hagi pogut veure què us passa. Com sempre, la visita mèdica és inexcusable: pot marcar la diferència entre un ensurt sense cap importància i conseqüències molt greus.

Prevenció? Preservatiu, sempre, en el sexe oral també. Moltes vegades quan parlem de preservatiu pensem només en la penetració vaginal o anal i el sexe oral no l'hauríem de descuidar. No és tan probable, però és cert que hi ha moltes ITS que es poden contagiar d'aquesta manera.

Hauríem de fer servir sempre preservatiu i una mena de tovalloletes de làtex per protegir la zona genital, que venen a la farmàcia, en el sexe oral realitzat a una dona. Si, és veritat, per a moltes persones el gust del làtex no és gens agradable. Però hem de saber que si no ho fem així assumim un risc.

La setmana que ve, més!