Cada any es diagnostiquen 5.000 nous casos de càncer de còlon a Catalunya

Els experts defensen un estil de vida saludable i la detecció precoç com a mesures de prevenció

04.04.2017 | 07:17
Cèl·lula d´un tumor de còlon.

A Catalunya es diagnostiquen cada any al voltant de 5.000 nous casos de càncer de còlon, una patologia que suposa unes 2.100 morts anuals, de manera que és la segona causa de mort per càncer al país, la majoria, en majors de 54 anys. Des de 2010, el Departament de Salut ha impulsat el programa de detecció precoç, per tal d'avançar el diagnòstic i poder tractar-la abans, ja que el tumor es pot anar desenvolupant sense generar problemes. En el dia Mundial de la prevenció del Càncer de Còlon i Recte, els experts tornen a recomanar seguir un estil de vida saludable, amb més consum de fruita i verdura i menys de carns vermelles, com una de les mesures preventives més eficaces.

El càncer de còlon és el segon càncer més freqüent en homes, després del de pròstata, i en dones, després del de mamà, però és el més diagnosticat si es tenen en compte els dos sexes. Segons dades de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, es calcula que afectarà a 1 de cada 20 homes i 1 de cada 30 dones abans de complir els 74 anys. Per això, demana que els programes de cribratge per a la detecció precoç s'implementin a tot el territori espanyol. A Catalunya, el Programa de detecció de càncer de còlon i recte funciona des de l'any 2000 i que s'ha anat estenent arreu del territori. Es calcula que durant aquest 2017 s'acabarà d'implantar a totes les àrees bàsiques de salut.

La majoria de la gent que hi participa, prèvia invitació del mateix programa, donen un resultat negatiu al test de sang oculta. Al voltant d'un 6% tenen un resultat positiu, i en aquests casos, es deriven a fer-se una colonoscòpia per confirmar o descartar una lesió. D'aquests que es fan colonoscòpia, un 6% tindrà càncer, la majoria en estadis inicials, i un 45% lesions adenomatoses de risc intermedi. Un 15% mostra lesions adenomatoses de baix risc i la resta seran normals.

La detecció precoç és important perquè la majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos, unes lesions precanceroses que poden sagnar de manera intermitent, com els tumors. Per això, es pot detectar a través del programa. Si es detecta en una fase inicial és més fàcil de tractar i més fàcil que es pugui curar, ja que precisament, un dels problemes d'aquest tipus de tumor és que pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia.

Des de l'Institut Català d'Oncologia s'apunta que, més enllà dels tractaments farmacològics, la genètica i la tecnologia estan començant a canviar el tractament habitual d'aquest tipus de càncers, amb noves plataformes diagnòstiques genòmiques moleculars.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Salut

Descobreix quines activitats t'ajuden.
Com cremar calories amb activitats quotidianes

Com cremar calories amb activitats quotidianes

Passejar el gos o escombrar la casa són alguns dels exercicis amb els quals aconseguiràs estar més...

El top 10 dels aliments antioxidants

El top 10 dels aliments antioxidants

La dieta pot combatre l'efecte oxidant de la contaminació, el tabac o l'estrès crònic

Alerten que els refrescs ´light´ estan relacionats amb l´Alzheimer

Alerten que els refrescs ´light´ estan relacionats amb l´Alzheimer

Dos estudis demostren que les persones que consumeixen en excés begudes ensucrades pateixen...

«Puc posar-me botox als llavis sense que es noti massa?»

El Dr. Jaume Lerma respon sobre els dubtes de cirurgia plàstica dels nostres lectors. Envia el teu...

Enllaços recomanats: Premis cinema