El mossèn de Riells del Montseny, Jaume Reixach, a qui li van matar el «fillol» a casa seva el 5 de desembre de 2013, està declarant en aquests moments a la sala de vistes del jurat popular en relació al crim. Respecte la metamfetamina que suposadament es consumía a casa seva -shabú-, Reixach ha dit que es tracta d'una droga que va conèixer a Filipines però assegura que en consumia de forma «esporàdica» i admet que en va prendre amb l'acusat a casa, però que desconeix la freqüència amb la que ho feien. L'última vegada que en va prendre, diu que va ser dos mesos abans del crim. El religiós també ha admès que en algunes ocasions "l'havia adquirit" el mateix.

L'advocada de l'acusació partiuclar, Mireia Figa, ha iniciat l'interrogatori al mossèn per ser qui primer va proposar aquest testimoni. El sacerdot ha explicat que va conèixer l'acusat a les Filipines poc abans de marxar. Van sopar la nit anterior a tornar i assegura que li va demanar ajuda per anar a Europa a treballar.

D'aquesta manera el sacerdot ha desmentit que l'hagués conegut en un bar homosexual. Diu que el va ajudar a venir a Espanya i li va trobar feina gràcies a un conegut que regentava un càmping, que a més «estava molt content pels seus serveis» perquè «era una persona apta per moltes coses». No obstant, va acabar acomiadat el 2010 quan el seu rendiment va baixar a partir que li canviessin el torn de feina. A partir de l'agost d'aquell any va tenir «problemes de violència de gènere» i els Mossos d'Esquadra el van detenir.

Relació d'amistat

Reixach diu que amb l'acusat mantenia una relació d'amistat. El visitava amb «certa asiduitat» i l'«he ajudat en diferents ocasions». Explica també que va ajudar la seva germana, a qui va trobar feina en un altre càmping i després «en una de les millors cases de Blanes».

El sacerdot diu que en diverses ocasions va ajudar econòmicament l'acusat però que mai hi va mantenir relacions sexuals. Sobre les fotografies realitzades al filipí on aquest apareix sense samarreta justifica que són fruit «de la confiança» i la «simpatía» entre amics.

Entre l'acusat i el «fillol» del mossèn ja s'havia produït algun episodi d'alta tensió abans del crim. De fet, el testimoni apunta que el filipí era «agressiu» quan es parlava de la seva família i explica que «en circumstàncies en les que ell venia begut» i amb un «temperament dominant» ell ja va patir una situació violenta.

Pel que fa a la víctima, ha explicat que va ajudar-la a venir a Espanya «per residir directament a casa meva». La víctima estava en situació irregular però el sacerdot diu que es va assessorar i li van dir que si ell es feia càrrec de totes les despeses no tindria problemes.

Assumptes domèstics

La primera feina que li va conseguir era a la cafeteria del Centre Catòlic de Blanes i quan treballava es dedicava als assumptes domèstics i a ajudar-lo amb els textos que escrivia perquè així aprengués català. En aquest cas també ha negat que mantingués relacions sexuals amb ell. Nega que el seu «fillol» hagués insultat mai a l'acusat o la seva família ni hagués parlat de forma irrespetuosa de la seva família.

El clergue ha manifestat que el dia del crim l'acusat es va presentar tres vegades a casa seva perquè estava molt preocupat per l'ordre d'allunyament que tenia respecte la seva dona i per la pèrdua de feina. va obrir-li la porta a l'acusat i aquest va entrar.

En la primera ocasió va entrar dins la vivenda però no va dir res més que «em sembla que me'n vaig». La segona vegada va passar una cosa similar però dient «tornaré més tard, Jaume». La darrera vegada que el filipí truca a la porta, el mossèn li torna a obrir i se'n va al menjador. La víctima es trobava en seu escriptori per jugar a l'ordinador.

El sacerdot indica que aleshores va veure l'acusat ajupir-se per treure un objecte de la bossa «i jo estava recelós perquè vaig veure que ell amb la seva posició no volia que veiés el que estava traient». «Vaig tenir un pressentiment» i «efectivament» explica que el va veure venir cap a ell sense haver vist el ganivet i li va tancar la porta als morros. En aquest moment recorda que la víctima va cridar: «vigila papa que porta un ganivet».

La primera ganivetada

«Jo el que veig és a ell abraonant-se damunt el meu fillol amb el ganivet» i «vaig aprofitar» per sortir del pis a demanar ajuda després de «veure la primera ganivetada» que rep la víctima. Mentre era a l'ascensor fugint recorda com el fillol va cridar «auxili». Encara que la seva intenció era anar a l'Ajuntament a buscar ajuda, en veure que la pizzeria de sota casa seva era oberta va canviar d'idea i els va demanar als propietaris que truquessin la policia. Quan va tornar al pis amb els veïns no va apropar-se al cadàver del «fillol».

No sap si el dia dels fets l'acusat anava drogat encara que «presentava un estat de tristesa» i afirma que uns dies abans li havia manifestat «que escoltava veus».

La lletrada de l'acusació particular li ha preguntat al mossèn sobre el ganivet utilitzat en el crim i que els Mossos d'Esquadra no van trobar en el domicili el dia dels fets. De fet, Reixach s'havia quedat sol a casa una estona abans que arribessin els agents de la policia científica. El dia després del crim, un altre sacerdot va ajudar el mossèn a netejar el pis però el ganivet emprat per l'acusat no va aparèixer fins el dia 7.

L'acusat, Eulogio Sol Lumalang, que declararà demà, va arribar a assegurar durant la instrucció del cas que al domicili del sacerdot es consumien drogues i es mantenien relacions sexuals. Aquests extrems centraran part de l'interrogatori de la fiscal, l'acusació particular i la defensa a fi d'esclarir el tipus de relacions que el religiós tenia amb la víctima i l'acusat.