El president de la Generalitat, Artur Mas, va animar ahir els empresaris gironins a "no tirar la tovallola" en els moments complicats i va apel·lar al "bé comú" i a potenciar "el que tenim, que és molt" per sortir de la situació actual. Aprofitant el discurs de clausura del centenari de la Cambra de Comerç de Girona, Mas va fer una "mirada retrospectiva" en la història per assegurar allò que "el país ho ha passat pitjor, i se n'ha sortit" i es va mostrar confiat en una reactivació que arribarà, en part, per un procés de "reflexió".

Davant unes 400 persones, entre empresaris i autoritats institucionals i civils, el president del Govern català va pronunciar un discurs d'optimisme en el marc de l'acte de clausura dels 100 anys de la Cambra. "Si és per traslladar optimisme no puc dir una paraula [il·lusió], perquè si no em fan la brometa", va ironitzar Mas.

El líder català va voler fer una mirada enrere, una "ullada retrospectiva" per fer veure que en aquest temps "s'ha fet front a dues guerres mundials, dues dictadures, una guerra civil, una postguerra, una transició complicada o a una entrada a la Comunitat Europea que no es presentava fàcil", va començar. "Tot, en un país [Catalunya] que pràcticament no ha tingut poder, amb un drenatge fiscal important. I tot això ho hem superat", va continuar.

En primer lloc, Mas va apostar per incentivar i potenciar "el que ja tenim". "Ens costa fer sobresortir el que tenim, que és molt bo, i són les fonts d'energia". Per això va explicar que "tenim l'obligació de fixar-nos no en allò que ens falta, sinó en el que tenim i fer-ho funcionar bé". Va mencionar la Universitat de Girona, el TAV, els equipaments actuals o el futur corredor mediterrani, que són un "bé comú". "Tenim certa obligació de valorar els actius que existeixen".

Així, va enumerar alguns exemples. En un dels temes d'actualitat per les retallades del seu Govern, Mas va explicar que en Salut "tenim els mateixos diners ara que fa quatre anys enrere amb una població similar". "Com que no valorem el que tenim ens fixem més en allò que no és estrictament necessari", va postil·lar Mas.

En un altre punt del discurs el president va admetre les dificultats de moltes famílies i la pèrdua d'ingressos de moltes llars. Però "una part molt important de la població no tenen ingressos". A aquests, Mas els va animar a perdre la por i a tenir confiança per reaccionar i així apostar pel futur.

Per la seva part, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, va declarar que són "temps difícils" i que la "caixa de moltes institucions passa per veritables dificultats". Tot i això va demanar als "molts empresaris" que "tenen la impressió que el crèdit no tornarà" a no rendir-se "al pessimisme".

En un altre punt del seu discurs, davant el president català, Espadalé va aprofitar per reclamar el traspàs de l'aeroport de Girona com a "solució definitiva".

Finalment, va agregar que el centenari de la Cambra, "que passa per un procés de reestructuració a causa dels canvis legislatius", ha de servir per "mirar al futur".