El programa de detecció precoç del càncer de còlon és totalment gratuït i està adreçat a tots els homes i dones de 50 a 69 anys. El Departament de Salut convidarà a participar-hi a tots els ciutadans de les regions on es fa el pla pilot i que estiguin dins d'aquesta franja d'edat, els quals rebran una carta individualitzada en què se'ls instarà a adreçar-se al seu CAP o consultori local per obtenir l'equip de la prova de detecció de sang oculta en femta. El personal d'atenció primària els oferirà les indicacions oportunes per recollir la mostra.

Un cop analitzades, el departament informarà per carta els usuaris amb resultat negatiu i els tornaran a convocar per fer-se les proves al cap de dos anys. En canvi, els usuaris amb resultat positiu seran citats per telèfon 48 hores abans d'anar a la consulta de la Unitat de Cribratge corresponent, on se'ls farà la visita prèvia a la colonoscòpia i on rebran les indicacions oportunes per realitzar-la. En el 95% dels casos, les colonoscòpies són terapèutiques, és a dir, en la mateixa prova es retiren els pòlips que hi pugui haver per tal de reduir el risc de desenvolupar càncer.

Els estudis realitzats indiquen que la detecció precoç del càncer de còlon augmenta les possibilitats de curació i pot disminuir la mortalitat per aquest tumor fins a un 17% en els participants del programa de cribratge. La presència de sang oculta en femta no indica per si mateixa l'existència d'un càncer. És per això que cada cas s'ha d'estudiar individualment.