El Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) ha rescatat un reial decret de 1982 perquè els ajuntaments agafin els aturats com a empleats. La proposta significarà que entre l'administració i el treballador no hi haurà una relació laboral, fet que suposarà que els escollits cobrin la prestació d'atur fins acabar la feina. Aquesta fórmula, que es coneix com "treballs temporals de col·laboració social", serviria per cobrir tasques tan diverses com comptable per a l'Ajuntament, tècnic mediambiental, obres de condicionament de voreres o monitors d'assistència a domicili de la tercera edat. D'aquesta manera, els ajuntaments podrien afrontar la manca de recursos amb aturats que cobrarien de l'Estat.

Arran dels incendis a l'Empordà, la Generalitat ja va anunciar que utilitzaria la fórmula del "programa de col·laboració social" amb la participació de persones a l'atur, per netejar la superfície cremada i prevenir nous incendis. La idea ara es farà extensiva i des del SOC ja se suggereix als ajuntaments que s'hi acullin per cobrir els llocs de treball que se'ls estan quedant buits.

Encara que es tractarà de fer una feina, participar en el programa de col·laboració social no generarà una nova prestació d'atur. "L'administració pública sol·licitant només cotitzarà a la Seguretat Social per contingències d'accidents de treball i malalties professionals però no per desocupació i no genera un nou dret a prestació per desocupació", assenyala el Govern català. En aquest mateix sentit també afirmen que "la participació en un programa de col·laboració social no implica ni suposa, en cap cas, l'existència de relació laboral entre l'administració pública sol·licitant i la persona desocupada perceptora de prestacions per desocupació".

Des de divendres, el Servei d'Ocupació de Catalunya ha donat ja les instruccions perquè els ajuntaments, els consells comarcals i les Diputacions es puguin acollir a aquest sistema. Hauran de presentar una sol·licitud per crear aquests programes. Un cop s'aprovi el projecte presentat per l'ajuntament o administració sol·licitant, l'Oficina de Treball preseleccionarà un nombre mínim de persones candidates a ser adscrites al programa. No obstant això, serà sempre l'administració sol·licitant qui determinarà finalment les persones seleccionades que participaran en el programa. Les administracions podran comptar amb diversos programes si en demostren la necessitat.

Segons les normes que publica el mateix SOC en la seva pàgina web: "Les persones seleccionades que participin en els programes de col·laboració social tenen dret a percebre amb càrrec al Servicio Público de Empleo estatal la prestació per desocupació. El compromís de les administracions públiques sol·licitants és complementar aquesta prestació" d'acord amb la normativa. "Mentre es realitzin els treballs de col·laboració social, l'administració sol·licitant es compromet a complementar la prestació per desocupació fins a l'import total de la base reguladora per al càlcul de la prestació contributiva que estigui percebent o que hagi esgotat abans de percebre el subsidi", expliquen. "En tot cas, es garantirà el 100% del salari mínim interprofessional vigent", assegura el SOC i concreta que "la retribució que li abona l'entitat és en concepte de complement de la prestació, no de salari".

L'administració que acabi agafant aturats "haurà d'abonar les cotitzacions a la Seguretat Social per accidents de treball i malaltia professional i els costos dels desplaçaments del treballador des del seu domicili habitual fins al lloc de treball, si és el cas".

La normativa que aplica el SOC assenyala que "els programes de col·laboració social han de ser de caràcter temporal però no hi ha establerta una durada màxima". En tot cas, "cada persona seleccionada participarà en el programa de col·laboració social durant el període que li manqui a la persona treballadora per percebre la ?prestació per desocupació", conclou.

Els aspirants hauran de complir un requisits generals: estar "en situació d'atur, inscrites al Servei d'ocupació de Catalunya, ser perceptores de prestacions per desocupació (contributiva o assistencial), i que tinguin registrada la seva demanda amb l'ocupació i la categoria professional establerta específicament al programa de col·laboració social".