El Govern ha anunciat que s'haurà de "sacrificar el paisatge" per evitar la propagació dels incendis posant en marxa "mesures agosarades" amb la creació de franges de protecció i cremes controlades per allunyar el bosc dels habitatges. El conseller d'Interior, Felip Puig, en una visita a la zona afectada pel gran incendi de l'Alt Empordà va admetre que són mesures "impopulars". La Conselleria adverteix que la política d'austeritat suposarà que "no tindrem tots els diners per apagar incendis ni perseguir els dolents" i que hauran d'optar per "apagar els focs que no s'han encès encara".

El conseller d'Interior va informar que una vegada tancada la campanya d'incendis d'estiu, ara comença la d'hivern, durant la qual es portaran a terme aquestes tasques que consistiran bàsicament a "prevenir, prevenir i prevenir" per "començar ja a apagar focs". El Govern preveu "augmentar la discontinuïtat de les masses forestals" fent desaparèixer arbres per fer més tallafocs i més franges de protecció amb l'objectiu que "la proximitat de boscos a nuclis habitats no generi tant risc" i evitar també que el foc sigui tan devastador com el de l'Alt Empordà, que avançava a una velocitat de vuit quilòmetres per hora. Des del focus de l'incendi que va cremar 12.000 hectàrees a l'Empordà, a la Jonquera, Puig insistia ahir que els criteris de seguretat han de primar sobre els paisatgísics, encara que assumeix que "poden ferir la sensibilitat d'algú".

A Catalunya, en el que va d'any s'han cremat unes 18.000 hectàrees, la majoria, més de 10.000, les de l'incendi de l'Alt Empordà, on el conseller assegura que s'hauria pogut cremar fins el triple d'hectàrees si no fos per la ràpida intervenció de tots els cossos. L'informe del Grup d'Operacions Especials (GRAF) sobre el gran incendi va revelar la manca de cultura d'autoprotecció de la ciutadanaia i aconsellava que s'apliqués una normativa semblant al decret de prevenció d'incendis de les urbanitzacions en els elements vulnerables del territori. L'objectiu seria ampliar les franges de protecció de masies o allunyar els boscos dels nuclis d'habitatges. El conseller d'Interior recull el ?guant de l'informe.

Puig va informar que es començaran a reunir amb ajuntaments, propietaris foretals, cossos de seguretat i pagesos per arribar a acords i aconseguir que es creïn aquestes franges de protecció, tant a les urbanitzacions on encara no s'hagin fet com als mateixos municipis. Segons Puig, els incendis poden costar la vida a persones i la seguretat ha de ser el principal criteri.

El propòsit de la Generalitat és que les quatre diputacions catalanes es coordinin en aquestes tasques per optimitzar recursos. Puig va dir sentrir-se satisfet per l'èxit que va tenir en l'incendi de l'Empordà la feina conjunta de bombers de diferents comunitats autònomes, Mossos, Exèrcit, Policia Nacional i Guàrdia Civil, a més d'agents rurals i bombers francesos.

El conseller va començar la visita d'ahir pel focus de l'incendi, l'aparcament del Pertús on s'hauria llançat una burilla que va acabar generant un incendi de grans dimensions. L'agent que ha portat a terme la investigació per esclarir com va començar el foc, va assenyalar-li el punt concret, una canal a peu de carretera que a finals de juliol estava plena de fulles seques que s'haurien encès per culpa d'una cigarreta. "A partir d'aquí no hi havia manera humana d'aturar-lo", li van detallar els Bombers.

Respecte a la investigació, el conseller va assegurar que continua oberta per intentar trobar qui va provocar, tant l'incendi de la Jonquera com el de Portbou on van morir dues persones. "Anirem fins al final", diu el conseller, tot i que admet que és difícil trobar una coincidència amb el perfil genètic que han pogut extreure d'algunes burilles perquè la base genètica de la policia és reduïda.