Un total de 13.736 persones de la comunitat universitària estan cridades a participar el proper 19 de novembre en la jornada electoral que donarà el quart rector a la Universitat de Girona, segons el ces electoral fet públic ahir per aquesta universitat. El cens definitiu es presentarà el 23 d'octubre.

El cens és provional a l'espera de les reclamacions que hi pugui haver entre en el termini establert (del 16 al 18 d'octubre), i també a l'espera que els estudiants en procés de matriculació formalitzin els papers per tenir ple dret per exercir el vot el 19 de novembre. No obstant això, les variacions que hi pugui haver han de ser mínimes.

L'Escola Politècnica Superior (EPS), amb 2.817 electors, i la Facultat d'Educació i Psicologia, amb 2.268, són els centres que, per volum, més pes tindran en l'elecció del nou rector.

Ara per ara només un candidat ha fet pública la seva intenció de presentar-se, el biòleg Sergi Bonet, però no es descarta que altres puguin esdevenir candidats. El termini de presentació de candidatures és del 24 al 31 d'octubre, i la proclamació de candidats es farà el 4 de novembre.

L'EPS i Educació són els centres amb més electors, però com que la normativa estableix que el vot dels catedràtics (450 electors) té més valor (el 51% del total), aquest sector podria decidir el nou rector si fos capaç d'arribar a un consens.

Els estudiants, tot i ser el col·lectiu de llarg més nombrós (11.679 electors), representaran el 23% del total de vots emesos. El vot de la resta de professorat (928 electors) equival al 14% del total, i el del personal d'administració i serveis (679 electors), al 12%.

Pendents de les matrícules

Amb el procés de matriculació encara obert i, per tant, a l'espera de les dades oficials, la UdG tornarà a batre aquest any el seu nombre d'alumnes, que podrà superar els 15.000.

Malgrat això, els cridats a votar, tot i sumar-hi els professors i els treballadors de la comunitat universitària, no arriben als 14.000 perquè queden exclosos d'aquest dret els estudiants i personal dels centres adscrits; és a dir, els d'aquelles escoles privades que optenen la titulació a través de la UdG, però no són centres propis d'aquesta universitat.

La campanya electoral es desen?voluparà de l'11 al 17 de novembre. El vot anticipat es podrà emetre de l'11 al 15 de novembre. L'endemà de la preceptiva jornada de reflexió del 18 de novembre, els electors podran exercir el seu dret d'acudir a les urnes per participar en l'elecció del rector.