Recents ordenances d'alguns ajuntaments prohibint el nudisme i la petició de "platges familiars" des d'algunes associacions han tornat a posar damunt la taula el dret d'anar a la platja sense roba. El gironí Joaquim Plana presideix el Club Català de Naturisme.

Per què va en pilota picada?

Per la sensació de llibertat que em comporta. És una decisió que vaig prendre fa 27 anys i continuo practicant.

No són vostès en realitat uns exhibicionistes?

Gens. Som gent que no amaga res.

Això és indubtable.

Els prejudicis són més culpa del que mira que del que va nu.

Per fer nudisme cal estar molt segur d'un mateix?

No, però ajuda bastant. Estar segur d'un mateix ajuda a fer nudisme, però a la vegada fer nudisme aporta seguretat a un mateix. Treure's la roba és també treure's barreres mentals.

I cal estar segur del propi cos?

Nudisme el pot fer qualsevol. Si el cos no és perfecte, doncs no ho és, cadascú té el seu i ja està.

Hi ha d'haver platges nudistes?

No, perquè significaria que n'hi ha d'altres que no ho són, i això és classificar. Estem parlant d'un espai lliure, i com a tal tothom ha de tenir la possibilitat d'anar-hi de la manera que vulgui.

Frase típica: "És que si algú va despullat a prop meu, em sento agredit".

És l'argument de gent que vol fer valdre un dret que no existeix, el "dret a no veure". Si una cosa t'incomoda, mires cap un altre costat i ja està. La clau és la tolerància. Igual que no se li diu a ningú quin tipus de vestit de bany ha de dur, no se li ha de dir si n'ha de dur o no.

No sigui tan optimista: alguns demanen ara "platges familiars", sense ni tan sols top-less.

És cert. Són col·lectius que representen la restricció, mentre nosaltres volem representar la llibertat. No pretenem que tothom vagi despullat, sinó que cadascú vagi com vulgui.

Un altre argument és que "hi ha criatures a prop".

Aquest és clàssic. Un nen per si mateix no s'escandalitza, només ho fa si els pares li han dit que hi ha parts del cos dolentes. L'organ sexual és simplement una part més del cos.

Alguns ajuntaments ho prohibeixen per motius "higiènics". És que tenen vostès incontinència?

Ha, ha. Precisament els naturistes som molt higiènics, perquè a la platja ens dutxem sense roba, per tant quedem totalment nets. Els ajuntaments -com Tossa- que prohibeixen el nudisme van contra lleis superiors, per això perden els recursos. Estan intentant instaurar un delicte que ja no existeix, com és l'escàndol públic.

Si demà em despullo en una platja qualsevol, quan trigarà a caure'm una bronca?

Cada vegada més ho estem experimentant en les accions que duem a terme. Jo diria que actualment no arriben a un 10%, els intolerants.

Jardiel Poncela: Al amor, al baño y a la tumba se debe ir desnudo.

Em sembla perfecte. Hi afegiria que també s'ha de poder anar nu a qualsevol espai públic.