Un grup d'activistes té pensat "suïcidar-se" dissabte a Barcelona amb una sobredosi de pastilles homeopàtiques, per protestar contra aquest remei alternatiu. El portaveu és Albert Fernández (Girona, 1985)

O sigui que vostè i uns quants més es suïcidaran en públic?

Exactament, amb una sobredosi homeopàtica (riu). Per tant només ingerirem boletes de sucre i lactosa. Ni els medicaments que estan fets rigurosament amb els principis de l'homeopatia, no duen cap principi actiu.

L'homeopatia és un frau, per tant?

Totalment un frau. Amb l'acte volem que la gent vegi que no té cap eficàcia. Un medicament homeopàtic equival a tirar una molècula d'una aspirina al mig de tots els oceans de la terra, i després prendre una culleradeta d'aigua de l'oceà. Això es comercialitza... i en teoria té un efecte increïble (riu).

Com explica que metges amb la seva carrera creguin en l'homeopatia?

Aquesta és la gran pregunta. Una resposta pot ser per interessos econòmics, i també n'hi ha que ho recepten com a placebo. D'altres per desconeixença del que és l'homeopatia. Perquè no és un debat mèdic, hauria de ser un debat físic i químic.

Per què?

Perquè si fos mèdic ens explicarien com funciona, i ningú no ho fa, es limiten a repetir frases com "força vital", "memòria de l'aigua", etc. Va contra un principi fonamental de la química, que és el número d'Avogadro. O la química funciona o l'homeopatia no. Les dues coses alhora no pot ser.

Quantes pastilles prendrà vostè?

He, he, me'n prendre dues capses, vuitanta pastilles de cop. Teòricament de somnífers. Potser al final faré un badall. El mateix acte es fa alhora a diversos països. Inclús tenim un activista que ho farà a l'Antàrtida.

No hi ha pastilles homeopàtiques fets amb plantes medicinals?

Algunes sí, però tan diluït que al final no queda res

Almenys no suposen cap perill...

L'homeopatia rigorosa és innòcua però els darrers anys s'ha detectat que es comercialitzen medicaments reals -com l'Aspirina- sota nom d'homeopatia. Aleshores la gent es cura i és un triomf de l'homeopatia. El perill és quan la gent es refia de l'homeopatia i deixa de prendre medicaments o inclús d'anar al metge.

Per què es venen a les farmàcies?

A Anglaterra el portaveu de la principal cadena de farmàcies va justificar -davant comissió parlamenària- la venda de pastilles homeopàtiques dient: "Les venem perquè la gent les demana, no perquè siguin eficaces".

Ningú regula aquesta selva?

La nostra crítica va també dirigida als governs, que permeten que es venguin remeis homeopàtics en farmàcies. Això sí, ho fan amb vocabulari científic, per amagar que darrere no hi ha res. El cas català és una mica aberrant, perquè quan se'n va permetre la venda el Col·legi de Metges es va queixar. Després va resultar que la queixa era només perquè ells volien tenir-ne la competència.

Què esperen a Espanya, si la ministra de Sanitat du una polsera de les que curen malalties...

(Riu) Té tota la raó, si comencem per aquí, no sé què podem esperar. I no és l'únic polític amb responsabilitats que en duia.