Gregorio Peces-Barba va indignar els advocats catalans al Congrés Nacional de l'Advocacia, dient que potser a Espanya li hauria anat millor amb Portugal en lloc de Catalunya i que "aquest cop" no caldrà bombardejar Barcelona. El degà dels advocats gironins hi era

Què és el primer que li va passar pel cap en escoltar Peces-Barba?

És que els de Girona vam marxar abans. Vam ser els primers, ja quan va començar a parlar de les llengües i a comparar Catalunya amb Melilla i Ceuta. Quan ja érem fora ens van explicar tot el que havia dit després. Vam saber marxar a temps, els de Girona.

I quan va saber tot el que havia dit, com es va quedar?

Doncs com s'han quedat tots els catalans: indignats. Peces-Barba era una persona que teòricament tenia una certa talla moral.

Ho diu en pretèrit?

Ara ja no la té, evidentment. Havia sigut professor meu a la universitat, i era respectat. Però en aquest cas s'ha vist el que ha perdut a nivell ideològic, humà i ètic. Deu ser que l'edat no perdona. I que al cap i a la fi és un espanyol més, amb una visió absolutament espanyolista del que és la pàtria.

És cert que, no obstant, alguns advocats van aplaudir?

Això m'han dit. Quan la resta d'advocats catalans -i alguns valencians- es van aixecar per marxar, ell va dir "que se vayan los que se quieren ir" i alguns van aplaudir. Però després la gent es va adonar que s'havia passat.

I si era una broma? A veure si serà que tenen vostès la pell massa fina...

Si ho era, no es tractava del lloc ni del moment. Però no tinc cap dubte que no era cap broma. Ara pot dir el que vulgui, però de broma, res. En tot moment es tractava d'unes manifestacions realitzades en un discurs seriós.

Si jo dic, per exemple: no sé quantes bombes van haver de posar contra guàrdies civils, però crec que aquesta vegada el tema basc s'arreglarà sense posar-ne.

Què passarà?

Que el processaran. Però ell ho deia en nom de la pàtria. D'una pàtria antiquada, de la seva pàtria. Aquesta és la situació. El que és innegable és que ha creat un moviment d'indignació.

I si resulta que té raó i a Espanya li hauria anat millor sense Catalunya?

Tant de bo no s'haguessin equivocat en el seu moment i s'haguessin quedat Portugal, deixant-nos a nosal?tres independents.

Peces-Barba afavoreix l'independentisme?

Crec que sí. La indignació, el fet de no ser compresos i ser menyspreats públicament fa que la gent arribi a la conclusió que no ens volen.

Les constitucions haurien de ser filles de pares desconeguts?

En aquest cas, segur que seria millor. Però bé, quan vaig prometre la Constitució va ser per imperatiu legal.

És més perillós el peix martell, el peix espasa o el peix barba?

He, he, al peix barba no li agrada gaire la costa catalana. Possiblement estigui millor navegant pel Jarama o altres rius interiors.