El municipi de la Cellera de Ter rememorà aquest diumenge la tradicional Matança del porc amb un dinar de germanor que anirà acompanyat d'un grapat d'activitats. Unes 200 persones voluntàries prepararan el dinar amb ingredients propis de la festa i de la gastronomia de la Cellera.

El primer plat estarà compost per una amanida casolana amb ceba, tomata, taronges agres confitades i escarola o enciam. De segon plat hi haurà fesols vermells -una varietat molt conreada a la comarca i avui gairebé cultivat per encàrrec. Estaran amanits amb xinxarrells o llardons, carn magra i botifarra.

Tampoc hi faltarà el fetge amb mantellina, una especialitat local amb all i julivert embolcallat amb el tel de la mocada. «Avui ens plau oferir-lo com una mostra del nostre patrimoni gastronòmic», explica el president del centre parroquial de la Cellera, Manel Badia. L'àpat s'arrodoneix amb taronja per postres, cafè i xarel·lo.

La festa, que arriba a la seva 45a edició, comptarà amb una desena d'activitats per amenitzar la vetllada. La jornada començarà enguany a les nou del matí amb un esmorzar de pagès al carril-bici. Els assistents podran degustar un àpat tradicional com és el pa amb tomata i botifarra, regat amb un bon vi.

Tot seguit s'iniciarà una caminada popular seguint la ruta dels matadors, un recorregut que feien els matadors professionals de bon matí anant d'una casa de pagès a l'altra a fi d'exercir la seva professió. La ruta estarà guiada pels Amics de l'Entorn, bons coneixedors del territori. A aquesta hora ja haurà començat la Fira dels Brocanters i també dels artesans. Més tard arribarà l'actuació dels Grallers de la Cellera, el dinar popular i les sardanes amb la Principal de Banyoles que clouran l'acte a mitja tarda.

«El que ens va moure a divulgar la Matança del porc era el desig de donar a conèixer el nostre patrimoni gastronòmic, potser senzill però genuí de gairebé tot el Ter Brugent. Els milers de persones que n'han gaudit durant tots aquests anys són el millor testimoni de com els ha complagut», conclou Badia.