Menjar nous de Brasil i altres varietats de forma diària pot prevenir l'augment de pes i proporcionar altres beneficis cardiovasculars, segons dos estudis preliminars separats que es presentaran en les Sessions científiques de la American Heart Association 2018 a Chicago (Estats Units).

En concret, el primer estudi ha analitzat la influència en homes i dones de menjar nous i cacauets en el pes corporal a llarg termini del país nord-americà. L'altre estudi, per la seva banda, va examinar si menjar nous de Brasil podria augmentar la sensació d'atipament i millorar les respostes de glucosa i insulina. Pel que fa a l'anàlisi de l'impacte de les nous en el pes, els investigadors van seguir a professionals de la salut que no tenien malalties cròniques a l'inici de l'estudi. Els resultats van mostrar que menjar una porció d'una unitat de qualsevol tipus de nous o cacauets, en lloc d'aliments generalment considerats baixos en valor nutricional, es va associar amb un menor risc d'augment de pes a llarg termini i obesitat.

El consum de nous es va avaluar a través d'un qüestionari de freqüència d'aliments que s'ha enviat als participants cada quatre anys en tres grups d'estudi establerts. Els resultats van revelar que menjar una porció diària de qualsevol tipus de nou o cacauet s'ha associat amb un menor risc d'augment de pes o d'obesitat durant els intervals de quatre anys, i que substituir una porció al dia de qualsevol tipus de nou en lloc d'una porció de carn vermella, carn processada, patates fregides o postres s'ha associat amb un menor augment de pes en aquests intervals de quatre anys.

«Les persones sovint veuen la fruita seca com a un tipus d'aliment amb un contingut alt de greix i calories, per la qual cosa dubten a considerar-los com a entrepans saludables, però en realitat s'associen amb un menor augment de pes i amb més benestar», explica Xiaoran Liu, primer autor de l'estudi i investigador associat en el Departament de Nutrició de l'Escola de Salut Pública d'Harvard (Estats Units).

Nous de Brasil

En l'estudi de la nou de Brasil, realitzat a la Universitat Estatal de Sant Diego (Estats Units) l'any passat, 22 adults sans (20 dones i dos homes) de 20 anys o més, amb un índex de massa corporal mitjana de 22,3 van consumir 36 grams de la galeta de tipus pretzel o 20 grams de nous de Brasil (aproximadament cinc nous) a part del que consumien en la seva dieta habitual.

Les nous i els pretzels tenien aproximadament la mateixa quantitat de calories i sodi. Els participants van menjar les nous o els pretzels en dos assajos. Tant les nous de Brasil com els pretzels van contribuir a augmentar significativament la sensació de sacietat i van reduir la sensació de gana.

Així, el consum de pretzels va causar un augment significatiu de la glucosa en sang i la insulina als 40 minuts després de consumir-se, en comparació de l'inici de l'assaig, mentre que menjar nous de Brasil no va augmentar significativament la glucosa en sang ni la insulina.

«Mentre que les nous i els pretzels van augmentar la sensació de plenitud després de menjar-los, menjar nous de Brasil va estabilitzar la glucosa en la sang posprandial (havent dinat) i els nivells d'insulina, que poden ser beneficiosos per prevenir la diabetis i l'augment de pes», conclou Pixi Young Hong, professor a l'Escola d'Exercici i Ciències de la Nutrició a la Universitat Estatal de Sant Diego.