La carxofa és una verdura poc convencional. La seva part més interna és tova i sucosa i està recoberta per diverses capes de fulles verdes superposades que recorden a les escates. Perquè conservi el màxim de propietats, la millor manera de cuinar-la és al vapor. Aquesta és la recomanació de Juana María González Prada, directora tècnica d'Alimmenta, una clínica especialitzada en nutrició. La carxofa és rica en potassi, que ajuda a mantenir l'equilibri de líquids i electròlits. El magnesi, que també està present en la carxofa, forma part de «multitud de reaccions del metabolisme de la síntesi de proteïnes i enzims. És un component estructural dels ossos, influeix en la correcta funció del sistema nerviós i en la contracció muscular», exposa. Així mateix, conté fòsfor, un component de l'ADN i de les membranes cel·lulars, que forma part de l'estructura d'ossos i dents i intervé en la producció d'energia i en el seu emmagatzematge. És un aliment ric en fibra, que regula el trànsit intestinal i, a més, conté inulina, un polisacàrid prebiòtic que potencia la flora intestinal beneficiosa. També té àcid fòlic, vitamines del grup B, C i K i posseeix un efecte diürètic i saciant.