Un dels avantatges de viure a Mèxic és, sens dubte, la proximitat del Carib. Les menys de dues hores de vol des de qualsevol gran ciutat de la república resulten especialment impagables durant el fred rigorós de l'hivern.

La meva destinació en aquesta ocasió és l'illa Holbox, al nord de Quintana Roo, part de la reserva natural de Yum Balam. Un petit paradís que encara coneix poca gent. Holbox, el nom de la qual en maia significa forat negre, és una petita illa absolutament plana de 40 km de llarg per dos d'ample envoltada de platges meravelloses. L'habiten poc més de mil persones i sovint, en època d'huracans, ha de ser evacuada.

L'illa sempre ha estat poblada per petites tribus maies que es dedicaven a la pesca, primer del tauró i des dels anys 80 de llagosta, però actualment la seva principal font d'ingressos és el turisme. L'ús del cotxe està prohibit i això concedeix a l'illa un encant especial. Tots els trasllats s'han de fer caminant, amb bicicleta o en cotxet de golf. No hi ha carrers asfaltats i la totalitat del poble s'aixeca sobre la mateixa sorra de la platja. D'altra banda, la major part de l'illa només és accessible per via marítima.

Per arribar fins a aquest lloc remot el més habitual és aterrar a Cancún i fer el trajecte, d'unes dues hores, en cotxe. El recorregut es traça a través d'una selva que en determinats trams sembla que hagi d'engolir la carretera. La calçada és bona al principi i plena de forats els últims 40 quilòmetres una vegada passat Kantunilkín. Arribats al port de Chiquilá i una vegada aparcat el cotxe t'esperen els ferris que cada mitja hora t'acosten a l'illa. També existeix, per descomptat, l'opció de fer el mateix recorregut amb autobús.

A Chiquilá es gaudeix de les primeres vistes del bell color verd de la llacuna Yalahau. Aquesta llacuna separa la península de la diminuta illa que ja s'albira en l'horitzó. El port de Chiquilá recorda molt el de Formentera però el dels anys 80. Tot a Holbox traspua, en realitat, certa olor a la Formentera d'abans.

Després d'una travessia d'uns 30 minuts et rep un pintoresc port pesquer i els taxis/cotxets de golf. La ciutat és petita, però seria més just qualificar-la de poble, encara que ha crescut molt impulsada per un turisme fonamentalment europeu. De fet hi ha una àmplia colònia europea que regenta bona part dels restaurants i hotels de la zona. Aquest indret, on cap edificació supera les tres altures, no té res a veure amb els gratacels immensos de Cancún.

A Holbox hi ha un bon grapat de restaurants de menjar healthy d'estil fashion desenfadat combinats amb cantines mexicanes on el reciclatge en el mobiliari adquireix la categoria d'art. Val la pena provar la llagosta que t'oferiran fins i tot a la pizza i és deliciosa. Les grans cadenes hoteleres no han pogut arribar fins aquí per les petites dimensions del paratge però s'hi troben bonics hotels boutique de qualitat.

Des del 2014 s'hi duu a terme un festival internacional de pintures murals que atreu artistes de tot el món. El resultat, visible per tota la població, és més que cridaner.

La posta de sol és l'única cita ineludible ja sigui per veure-la des de l'espigó de la platja de Holbox o preferiblement des de Punta Cocos. A part d'això, aquest és un lloc per descansar, llegir, passejar per la platja, fer alguna excursió amb vaixell i degustar bon menjar? Què més es pot demanar?