Emesa entre els anys 2010 i 2015, la sèrie Downton Abbey es va convertir en un immediat objecte de culte i també en l'hereva d'una llarga tradició de produccions cinematogràfiques i televisives dedicades a l'alta societat britànica del segle XX. El secret de la sèrie residia en la seva enlluernadora descripció de personatges, la curosa reconstrucció d'època i, per descomptat, les addictives dinàmiques socials, en un exercici de sofisticació formal que recordava clàssics com Arriba y abajo o Gosford Park. Els seus responsables portaven temps amb la idea de reprendre i tancar el relat en una pel·lícula i aquesta finalment arriba a les pantalles d'arreu del món amb els mateixos intèrprets i sota la batuta de Michael Engler.

La gran pregunta que es fa tothom és si es pot veure un llargmetratge titulat Downton Abbey sense haver vist el referent televisiu. La resposta és afirmativa, perquè els seus responsables se les arreglen per nodrir-la d'elements per als no iniciats, però si s'ha vist la sèrie l'experiència és infinitament més satisfactòria.

Els protagonistes de Downton Abbey es preparen per a un dels esdeveniments més excitants de les seves vides: la immediata visita del Rei i la Reina d'Anglaterra. Però les intrigues i els embolics entre els Crawley i també entre el servei amenaça amb convertir la visita en un desastre, fins i tot posant en risc el futur d'uns i altres.

Al llarg de dues hores, el film juga a picar l'ullet al fan mentre construeix un relat coral que satiritza amb gràcia les llums i ombres de rics i servents. Tot plegat, naturalment, sota la punyent mirada de la comtessa de Grantham, l'autèntica reina de la funció.

El planter d'intèrprets inclou els imprescindibles Hugh Bonneville, Michelle Dockery, Joanne Froggatt, Kate Phillips, Imelda Staunton, Simon Jones, David Haig, Tuppence Middleton, Stephen Campbell Moore, Allen Leech, Elizabeth McGovern i Maggie Smith.