En la seva recerca dels grans èxits de la música de l'última dècada, el mitjà nord-americà Pitchfork ha publicat aquesta setmana la llista dels millors discos, amb Blond de Frank Ocean com a número 1 i El mal querer de Rosalía en un significatiu lloc 36. El segon disc d'estudi de la cantant catalana (no és el seu debut, com erròniament informa la ressenya que acompanya la seva elecció) es col·loca així pel davant d'altres àlbums editats entre 2010 i 2019, com The fame monster de Lady Gaga (lloc 151) o Sweetener d'Ariana Grande (100). La inclusió de Rosalía arriba només uns dies després que aquest mateix mitjà de gran repercussió escollís Malamente com la vint-i-tresena millor cançó de la dècada.

Sobre El mal querer diu Pitchfork que es mou en «la tensió entre l'apreciació cultural i l'apropiació» i que va ser «un dels treballs més exquisits» d'aquesta època recent gràcies a la seva «emoció, empàtica i fluida, fins i tot per a aquells oients que no entenguin el castellà».

A més del treball de la cantant catalana, un altre àlbum en castellà es cola a la llista: X 100PRE de Bad Bunny, que tan bones crítiques ha rebut i que segueix molt viu en les plataformes de streaming. Per a Pitchork és el disc número 99.

Especialment ben parats en aquesta classificació surten Frank Ocean, que a més del número 1 col·loca Channel Orange en el desè lloc, i Kendrick Lamar, amb To pimp a butterfly de Kendrick Lamar (en el quart lloc), Goo kidm m.A.A.d. city (el 18) i Damn (57). També les dues germanes Knowles, tant Beyoncé, amb tres discos més (l'homònim Beyoncé en el lloc 3, 4 el 31 i Lemonade al lloc 41), com la seva germana Solange, amb dos ( When I get home, el 81 i A seat at the table, en el 6).

El «top 10» d'àlbums el completen My beautiful dark twisted fantasy de Kanye West (2), The idler wheel is wiser than the driver of the screw and whipping cords will serve you more than ropes will ever do de Fiona Apple (5), Modern vampires of the city de Vampire Weekend (7), Body talk de Robyn (8) i Black messiah, D'Angelo & the Vanguard (9).

Un any per emmarcar

Publicat el 2 de novembre de l'any passat, El mal querer ha situat a la cantant Rosalía com una de les artistes del moment a escala internacional. Després de donar-se a conèixer amb Los Ángeles, un treball publicat el 2017 al costat del músic i productor Raül Refree, l'artista de Sant Esteve Sesrovires no ha parat de créixer.

El mal querer, publicat per Sony Music, està format per 11 cançons que narren la història d'un amor tòxic i les diferents etapes, de llums i ombres, que travessa el personatge protagonista. El disc, inspirat en una novel·la anònima occitana datada del segle XIII i produït per ella mateixa i Pablo Díaz-Reixa (El Guincho), ha suposat el salt definitiu de la cantant a la fama, i li ha obert les portes a festivals com el Coachella de Califòrnia o el Primavera Sound de Barcelona.

En aquest gairebé un any que ha transcorregut des del llançament de l'àlbum, Rosalía ha guanyat dos premis Grammy Llatins 2018 (millor cançó alternativa i millor fusió/interpretació urbana) i el premi al millor vídeo llatí dels MTV Video Music Awards. Aquest 2019, la catalana està nominada en cinc categories dels Grammy Llatins. Rosalía clourà el mes de desembre amb dos concerts a Barcelona la gira per tot el món.