L'Espai Peix de Palamós és un centre situat a l'emblemàtic port de la vila pesquera per excel·lència des d'on es fa una gran difusió del món del peix i la seva àmplia gastronomia. El seu objectiu és, en boca dels seus promotors, la contribució a la sostenibilitat, al major coneixement dels productes del mar i a la seva gastronomia, tot posant en valor i fent pedagogia d'aquells productes pesquers poc cotitzats però amb un alt valor culinari i gastronòmic.

No es queda només en això. Des de l'Espai Peix es promouen diverses activitats que tenen com a objetiu també la difusió de tot el que envolta el món mariner. A vegades quan tenim un peix o un marisc al davant no ens aturem a pensar d'on prové, com ha estat pescat, el seu origen o com s'ha cuinat. L'Espai del Peix de Palamós pot respondre a totes aquestes preguntes i ens ajudarà a comprendre millor també tots els recursos naturals que ens ofereix el mar.

El peix forma part indiscutiblement de la nostra alimentació i és un dels elements indispensables en la dieta mediterrània. El centre palamosí busca fomentar el coneixement del món del peix i la pesca en generar per revalorar i revindicar el paper i l'ofici del pescador. Palamós sempre ha estat un port de referència tant de pesca com comercial i de mercaderies. El seu gran valor queda resumit també en el Museu del Peix de molt recomanable visita. També des de l'Espai Peix es vol potenciar la cuina marinera amb el peix fresc de la costa. Però evidentment cal pendre consciència que el peix no és un recurs il·limitat. Des de l'Espai Peix es vol contribuir a l'assoliment de la gestió sostenible dels recursos naturals que tenim i per això s'ofereix una experiència sensorial a tots els usuaris. Vol ser un fòrum de reflexió, debat i coneixement a escala internacioal per a l'estudi i captura de la cuina del peix i a la vegada fomentar els hàbits de consum saludables i promoure productes gastronòmics locals relacionats directament amb el consum del peix.

L'equipament de l'Espai del Peix està compost per tres grans àmbits específics per a la divulgació i la promoció dels productes pesquers del port de Palamós, el sector pesquer, la cultura de la cuina del peix i la gastronomia marinera.

D'una banda, el Centre d'Interpretació del Peix que permet fer unes visites per descobrir el món de la pesca i com es comercialitzen els seus productes. Segons expliquen els seus responsables a la seva web les visites que s'organitzen «descriuen i ajuden a interpretar de forma amena i didàctica el procés de la subhasta del peix de Palamós, el seu funcionament, la seva història, els actors que hi participen i les espècies comercialitzades, els diferents tipus d'embarcacions i les tècniques de pesca, els caladors on pesquen, la legislació que regula el sector o l'organització dels pescadors entorn a les confraries». També hi ha l'aula de formació amb el mateix objectiu d'acostar el món del peix a la gent. L'aula organitza al llarg de l'any diferents iniciatives com ara cursos de manipulació d'aliments, cuina, cursos de cuina de pescadors, de la reconeguda cuina de l'Empordà, la cuina de tota la vida exercida per les àvies, i cursos de salut, entre d'altres. A més, es fan xerrades, seminaris i tallers que tenen com a objectiu difondre tota la cuina del peix i la gastronomia en general.

I finalment, el centre se sostenta sobre una tercera pota: l'aula de formació. Es tracta, segons han destacat els seus promotors, d'una àrea de coneixement i demostració per difondre els valors culinaris, gastronòmics, nutritius i sensorials de tots els productes provinents de la pesca. El visitant es troba amb un recorregut divulgatiu on fins i tot les taules parlen i es tracten aspectes com el peix a Catalunya, les claus per comprar amb garanties un bon peix al mercat, el passat i el present del consum del peix, es fan classes on es parla dels valors nutricionals del peix i s'ofereix també la possibilitat de tastar la cuina marinera «amb propostes de plats cuinats de forma tradicional o innovadora, sempre utilitzant espècies pròpies dels nostres mars, econòmiques i saludables».

Un dels trets més característics de l'Espai Peix de Palamós és la seva feina de divulgació, especialment entre els més joves. Inculcar el valor del peix i les seves propietats nutricionals als més petits és fonamental. Per aquest motiu, es porten a terme diferents iniciatives dins d'un ampli programa pedagògic. Concretament, les activitats a l'Espai del Peix s'inclouen dins del programa que porta per nom «Viu la Mar», que desenvolupa el Museu de la Pesca de Palamós i que està orientat a posar en valor la pesca, el peix i el patrimoni marítim de litoral de la Costa Brava, segons posen de relleu els seus promotors.

Entre les activitats hi ha el taller de cuina «Joves cuiners a bord» per a grups d'alumnes de primària i secundària; «l'Aula del gust» per a nens i nenes de grups d'infantil, primària i secundària i que inclou com fer un menú equilibrat a base de peix i l'activitat «Dieta mediterrània» que consisteix en una visita guiada a la subhasta de peix i l'aula gastronòmica per incidir en el consum de peix entre els més joves.

I per qui vulgui conèixer els aspectes de la cuinera marinera local s'han programat els anomenats show cooking amb sessions en directe que permeten aprendre un receptari amb plats originaris de la cuina dels pescadors, i elaborats amb espècies de peix fresc menys conegudes, econòmiques i saboroses. Les sessions compaginen propostes més tradicionals i clàssiques amb suggeriments culinaris més innovadors i es fan acompanyades amb un maridatge de vins provinents de la DO Empordà.