L'edició de Sónar prevista per aquest juny es cancel·la i els organitzadors emplacen el públic els dies 15, 16, 17 i 18 de juny del 2022. Les dades sanitàries, les restriccions de mobilitat i la manca d'una normativa per als grans esdeveniments fan «inviable» el festival en les condicions «desitjables», segons detallen en una nota. El certamen, però, no s'atura i impulsa dos nous festivals a la capital catalana. Del 27 al 30 d'octubre, el Sónar organitzarà per primera vegada a Barcelona el festival AI and Music, centrat en els reptes de la intel·ligència artificial en la creació musical. La iniciativa conviurà amb el SónarCCCB, una iniciativa presencial amb escenaris amb música en viu, conferències, debats i presentacions.

Tots dos nous festivals tindran un format híbrid, però seran prioritàriament presencials. En total hi haurà més de 60 activitats en viu i algunes específicament en línia, amb l'objectiu de proposar continguts específicament dissenyats per a les audiències digitals.

Els mesos previs a l'AI and Music Festival, Sónar i la UPC actuaran com un Thinking Lab liderat per la Universitat, per a promoure un diàleg entre l'art, la ciència i la tecnologia entorn de la intel·ligència artificial (IA). AI and Music està impulsat pel programa S+T+ARTS de la Comissió Europea i en associació amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Betevé.