El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha posat informació pública la proposta d'incloure com a Lloc d'Importància Comunitària (LIC) de la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea el sistema de canons submarins occidentals del golf de Lleó. La iniciativa implicaria ampliar la zona protegida de les aigües del Parc Natural del cap de Creus fins a l'àrea marina francesa. L'actuació s'emmarca, segons han informat des de la Generalitat, en el projecte "LIFE + INDEMARES (Inventari i designació de la Xarxa Natura 2000 en àrees marines de l'Estat) a partir de campanyes d'investigació que han permès obtenir tota la informació científica necessària per proposar aquest espai. En total, l'àrea proposa preservar gairebé mil quilòmetres quadrats. El departament de Medi Natural diu que està analitzant la iniciativa.

L'any 2009 es va anunciar que l'Estat estava iniciant les primeres reunions amb el seu homòleg francès per a la creació d'una reserva marina transfronterera, que la convertiria en un gran parc natural marí del Mediterrani. La idea era incloure el canó submarí que va des dels Pirineus i s'endinsa al mar entre els dos països. Segons va transcendir aleshores, contemplava una superfície de més de 10.000 quilòmetres quadrats i una diversitat d'entre 1.500 i 2.000 espècies.

De moment, s'ha tramitat aquesta proposta de protecció a nivell europeu. Es tracta de l'àrea marina que hi ha entre els canons submarins del cap de Creus i Lacaze-Duthiers, en aigües franceses. La proposta ha sorgit després d'haver portat a terme diverses investigacions sobre la importància de protegir aquest espai a cavall entre els dos països convertint-ho en un punt d'importància a nivell d'Europa.

L'actuació es troba en fase d'informació pública i des de la Generalitat asseguren que estan analitzant la proposta.

De fet, el Cap de Creus ja disposa d'una àrea marina protegida però aquesta s'ampliaria per incloure-hi el canó submarí.