Convergència (CDC) i Unió (UDC) de Roses es presentaran per separat a les properes eleccions municipals després que ambdues formacions no hagin aconseguit llimar les diferències que arrosseguen des dels anteriors comicis quan el líder i president local d'Unió, José Antonio Valdera, va pugnar per aconseguir liderar la llista davant de l'exalcalde, Carles Pàramo. Per l'actual candidata, Montse Mindan (CiU), tot plegat es deu a falta de confiança en Valdera i en el fet que hagi estat la pròpia militància local la que hagi votat no donar-li suport. Valdera, en canvi, assegura que han intentat de totes totes poder fer una llista conjunta i que tot respon a "vetos personals" de Pàramo". L'acord al qual han arribat és que Convergència (CDC) portaria les sigles de la federació (CiU) però, segons Valdera, en cap cas podrà incorporar gent d'Unió. En canvi, ells es presentaran com Unió Municipal de Catalunya. Les llistes estarien tancades per totes dues bandes tot i que cap dels candidats ha volgut precisar les primeres posicions.

Les tensions en el si de la federació de CiU es van tornar a posar sobre la taula a finals de l'any passat quan es va fer públic que Valdera havia estat escollit de nou per encapçalar la llista dels set membres que Unió aportaria a la de CiU. A Valdera el precedia l'actual regidora d'Urbanisme, Sílvia Ripoll, la única que repetia de la llista presentada al 2011. Tot i que aleshores Mindan no va voler valorar la situació, era més que evident que CDC -que té Pàramo com a president local- no volia Valdera. Els convergents no li han perdonat que fes campanya contra ell per encapçalar la federació, malgrat que la pugna va acabar-la guanyant l'exalcalde, que va deixar Valdera al marge. Per Mindan, però, això va més enllà d'una disputa personal. "L'error va ser que ell es pensava que anava contra una persona però ho va fer contra tots els militants. Jo com a candidata els he preguntat i ells hi han votat en contra", diu la candidata i alcaldessa.

Mindan insisteix que no li tenen confiança i menys perquè ocupés el tercer lloc de la llista, que li hauria pertocat per encapçalar la d'Unió. "Vam intentar-ho però va dir que si ell no venia no hi havia llista conjunta de federació. A més, amb la voluntat d'integrar gent de la formació, van proposar que altres integrants de la llista que ja estaven amb nosaltres hi poguessin anar i va dir que, si ell no hi era, no vindria ningú d'Unió", afegeix Mindan.

Per això, els convergents han tancat una nova llista, que estarà integrada per membres de la seva formació i simpatitzants i, si no hi ha canvis, mantindrà les sigles de CiU. Pel que fa a Unió, Valdera diu que "com que veiem que no arribaríem a acord ja vam configurar una altra llista que suposarà alguns canvis respecte a l'ordre dels set primers que havíem proposat per anar amb CDC. Estarà formada per gent d'Unió de Roses i independents". En tot cas, diu, serà ell mateix que l'encapçali sota el nom d'Unió Municipal.

"Si no hem arribat a cap acord no ha estat per culpa d'Unió sinó per Convergència de Roses que no ha acceptat la nostra candidatura. Han bloquejat la llista i a partir d'aquí era impossible cap tipus d'acord perquè no hi havia forma de traspassar el mur i ahir es va decidir que hi hauria les dues candidatures. Una amb les sigles de CiU i l'altra amb les d'Unió", assegura Valdera.

Acord d'última hora, el 2011

El trencament s'ha produït després que s'evités in extremis fa quatre anys. Aleshores, Valdera va fer un pas enrere i va acceptar que Pàramo encapçalés la llista de Roses. La direcció va avalar la proposta de l'exalcalde i llavors cap de l'oposició. Aleshores, el president local dels democristians va dir que, en el seu moment, "Unió em va fer confiança per encapçalar la llista però un cop parlat amb Barcelona i Girona veig convenient tornar, fer un pas endarrere i recolzar els que donaran pas a una nova coalició".

Les disputes es van iniciar quan Unió va decidir proposar Valdera perquè consideraven que Pàramo havia tingut uns mals resultats a les eleccions de 2007, baixant en vots, i que calia un relleu. Com que el convergents no canviaven de candidat, van dir, ells es postulaven com a alternativa. Pàramo mai va compartir aquesta valoració i va reiterar que havia guanyat les eleccions.