Iaeden-Salvem l'Empordà ha posat a l'abast de tothom un mapa interactiu on s'agrupen totes les ampliacions o noves granges de porcs que estan en tramitació a l'Alt Empordà. Són 35, 34 de les quals se situen en pobles situats en zona vulnerable per contaminació de nitrats que procedeixen de fonts agràries i de gestió de les dejeccions ramaderes. L'entitat fa una crida a alertar si es coneixen nous projectes i a difondre el mapa.

La plataforma ha recollit la informació sobre projectes per a noves granges o amliacions de les existents que s'estan tramitant a la comarca. La informació prové de seguiment de les publicacions en el Butlletí Oficial de la Província (BOP) o directament de l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU) que informa a l'entitat del procés de les consultes prèvies a les tramitacions d'avaluació ambiental dels projectes.

En el mapa consten, demoment, els 35 projectes que marquen amb punts vermells, però no descarten que n'hi hagi d'altres o que algun d'aquests projectes pot haver estat o bé aprovat o bé desestimat.

El mapa és detallat. Indica la ubicació concreta i el nombre de caps de bestiar del projecte. En el cas de les ampliacions de les existents, s'indica el nombre de caps de bestiar actual i projectat. En el mapa es veu també que la gran majoria de projecte s'ubica en els 34 municipis en zona vulnerable.

A banda de les que estan en tramitació, Salvem indica els resultats positius que fins ara han obtingut amb la campanya aturant alguns projectes: als Masos de Calabuig (Bàscara), desestimat per l'Ajuntament després de rebre les al.legacions presentades pels veÏns.

L'entitat també vol donar a conèixer els municipis que demanen a la Generalitat que dicti la suspensió de les tramitacions i llicències de totes les granges, mitjançant l'aprovació de la moció per una comarca amb aigües netes i saludables que va elaborar l'entitat. L'Armentera, Llers i Palau de Santa Eulàlia ja l'han aprovat. A Roses es va fer enrere a última hora per estudiar-la.

Segons l'entitat, el mapa pretén ser una eina interactiva i que els ciutadans puguin informar, per exemple, d'irregularitats com excés de dejeccions. S'omple un formulari i es fa arribar la informació. També sobre projectes o amplicacions que l'entitat pugui no haver detectat.

La iniciativa forma part de la campanya per intentar que la Generalitat faci una moratòria en l'atorgació de noves llicències de granges o amplicacions fins que es reguli millor i es garanteixi que no es continuarà contaminant els aqüífers.