La comarca on més bufa el vent, a dia d'avui no hi ha ni un parc eòlic. Es manté el pols entre les empreses interessades a aprofitar aquest recurs i les entitats i agents locals que intenten protegir el territori. L'objectiu és evitar una ferida en espais naturals d'alt valor i que es malmeti un recurs que, a més, atrau milers de turistes. Un decret llei de la Generalitat de l'any passat ha suposat l'aparició d'una allau de projectes de parcs i horts solars. El decret no inclou cap mapa que delimiti on es poden i no es poden instal·lar. El Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha demanat a la Generalitat que l'elabori.

«En general a ningú li sembla malament aquest decret llei perquè tira endavant el tema d'energies renovables, és un canvi de mentalitat, de passar a energies més netes, però trobem a faltar una certa ordenació, un altre document que ordeni una mica uns mínims i uns màxims». Ho explica el conseller comarcal de Medi Ambient, Agustí Badosa que va liderar un consell d'alcaldes fa poc més d'una setmana per parlar del tema.

Fa un any la Generalitat va aprovar el decret llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables.

Des de llavors les poblacions han anat rebent propostes i peticions per instal·lar, segons Badosa, parcs eòlics i sobretot horts solars. El també conseller comarcal i regidor a Figueres per Junts Josep Maria Bernils alertava també el govern local de la situació el mes passat en un ple. I també ho han fet entitats del territori.

El Consell Comarcal va contactar amb la Generalitat perquè responsables del Departament d'Agricultura i del Departament de Territori i Responsabilitat assistissin al darrer consell d'alcaldes per aclarir-los dubtes.

Infraestructures d'interès públic

El decret exposa quins tràmits han de seguir les empreses per tirar endavant els projectes. I es tracta d'infraestructures que considera d'interès públic i, per tant, susceptibles d'instal·lar-se en sòl no urbanitzable, exposen.

La Jonquera ja s'ha trobat amb problemes perquè des de l'Ajuntament s'ha informat desfavorablement sobre la proposta d'un parc eòlic i la Generalitat, en canvi, amb la ponència ambiental n'ha informat favorablement, exposa Agustí Badosa.

Els alcaldes volen un document que «marqui les regles del joc d'una manera més clara», i Badosa diu que «ja entenem que a la comarca, a part de l'energia que consumim, l'hauríem de generar i per corresponabilitat de la resta de Catalunya hauríem de produir», però en llocs adequats.

Apunta que fa uns deu anys des del Consell es va aprovar un document, una mapa que definia les zones idònies al llarg d'un corredor d'infraestructures. Ara treballen perquè el govern elabori un document. Estan coordinats amb la Diputació de Girona i amb la Universitat de Girona, que estudia la possible zonificació.

L'Escala, Ordis o la Jonquera

El mateix exposen algunes associacions, entre les quals IAEDEN i Salvem l'Empordà. Han signat un manifest amb què demanen «redefinir» els objectius de la implantació de les renovables. Adverteixen d'una desena de projectes sobre la taula.

A l'Escala, una horta solar on es preveia construir un aeròdrom, i altres hortes solars a Ordis, Fortià i Garrigoles.

Macrogeneradors eòlics entre Vilajuïga, Pedret i Marzà, Palau-savardera i Garriguella. I altres projectes a Garrigàs, Siurana, Santa Llogaia o Llers.

A la Jonquera una horta solar i el principal projecte, ja en tràmit, Galatea, d'ENEL Greenpower España S.L, que planteja deu molins a tocar del Parc Natural de l'Albera. Ocupa 740 hectàrees, entre la Jonquera i Cantallops. Segons els ecologistes, equivaldria a 65 pisos. Té de la Generalitat un informe favorable sobre l'emplaçament i un de desfavorable de la Jonquera.