Efectius de la Unitat de Bussejadors de Mesures contra Mines (UBMCM) de l'Armada, amb la col·laboració del Grup Especial d'Activitats Subaqüàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS), han neutralitzat a primera hora d'aquesta tarda una mina d'orinc de 150 quilos d'hexolita a uns 150 metres mar endins de cala Montjoi. La localització i posterior neutralització de la mina ha obligat a prohibir el bany des de cala Murtra fins a la cala Pelosa. Al mateix temps, s'ha tallat el camí de ronda i s'ha restringit l'accés per carretera des de Punta Falconera permetent només el pas a veïns i negocis de la zona. 

La Guàrdia Civil va rebre l'avís de la troballa a través de la seva sala de coordinació aquest diumenge. Aquest mateix dia els GEAS (Grups Especials d'Activitats Subaquàtiques) de la Guàrdia Civil es van desplaçar fins a la zona per fer comprovacions. Van verificar la troballa i avui s'ha preparat tot el dispositiu per a la seva desactivació.

Aquesta no és la primera mina localitzada al litoral de l'Alt Empordà. Sovint hi ha troballes d'aquestes característiques. A Roses mateix, l'any passat a la zona de l'espigó dels Ginjolers es va trobar un artefacte de la Segona Guerra Mundial.