Roses distribueix cendrers per lluitar contra les burilles a les platges

Les restes de cigarretes són un dels residus més difícils de tractar i més perjudicials pel medi ambient

S'estima que en l'àmbit mundial es llancen 850.000 puntes de cigarretes

El cendrer reutilitzable que es reparteix a Roses.

El cendrer reutilitzable que es reparteix a Roses. / Ajuntament de Roses

Carme Vilà

Carme Vilà

L'Ajuntament de Roses comença aquesta setmana a distribuir cendrers reutilitzables per evitar que les platges s'omplin de burilles de cigarretes. És un dels residus més difícils de tractar i dels més perjudicials pel medi ambient.

La campanya "Fem Brillar Roses" pretén implicar la ciutadania i corresponsabilitzar-la per mantenir nets els espais urbans i naturals i l'eliminament d'actituds incíviques.

Els cendrers es repartiran des d'establiments i serveis de platja com xiringuitos o empreses de lloguer de gandules.

Tenen un disseny especialment pensat per a ser usats a la platja, amb forma de con i acabats en punta que es pot clavar a la sorra, i amb una tapa de tancament per evitar la pèrdua fins al moment del buidatge del cendrer. Està fet de plàstic biodegradable de gran resistència que, ben conservat i netejat, es pot emprar durant llargs períodes de temps. 

Amb aquesta actuació es volen evitar les conseqüències de l’abocament de burilles a les platges, les quals, segons un informe d’Ocean Conservancy, són la principal font de deixalla dels oceans, per sobre inclús d’embolcalls, ampolles i bosses de plàstic.

Una imatge de cigarretes a la platja.

Una imatge dels cendrers. / Ajuntament de Roses

Una dècada a degradar-se

Cada punta de cigarreta conté acetosa de cel·lulosa, una forma de plàstic que pot arribar a contaminar entre 8 i 10 litres d’aigua marítima, triguen una dècada a degradar-se i durant el procés poden ser ingerides per peixos que, al fer-ho, consumeixen toxines -nicotina, arsènic, plom...-

La sensibilització envers les persones fumadores sobre les perilloses connotacions que tenen les cigarretes per al medi ambient, es potenciarà també durant l’estiu amb la distribució de cartells informant que, en el cas de les vies públiques, cal dipositar sempre les burilles de cigarreta, ben apagades, en papereres o contenidors de color gris (fracció resta). 

Agència de Salut Pública de Catalunya, amb el suport del Departament de Territori i dels ajuntaments de Sant Feliu de Guíxols, Lloret de Mar, el Masnou, Palafrugell, Pineda de Mar, Begur, Barcelona (Agència de Salut Pública de Barcelona) i Calella, que, juntament amb l’Associació de Municipis de Catalunya i la Federació de Municipis de Catalunya, han elaborat el maig d'aquest any un informe, Platges Sense Fum, on han descrit les seves bones pràctiques en aquest àmbit. 

"Aquest document ha estat elaborat amb l’objectiu de facilitar eines que permetin ampliar l’oferta de platges lliures de fum de tabac, de burilles de cigarretes i altres residus derivats del consum de tabac i altres productes relacionats" i informen que a Catalunya té un total de "560 trams de platja a la costa marítima, que van des de platja del Pi a Portbou, al nord, fins a la platja Sòl de Riu a Alcanar, al sud. De totes elles, 336 es troben situades en entorns urbans, i les 260 restants, en entorns naturals".

845.000 tones depuntes de cigarretes

Posen de manifest que Ees residus que es generen de fumar tabac "són un gran problema mediambiental". S’estima que a escala mundial, especifiquen, on "es llencen 845.000 tones de puntes de cigarretes al medi natural, i s’ha vist que al Mediterrani s’acumulen una mitjana diària de 250.000 restes diverses de deixalles per quilòmetre quadrat, que es tripliquen durant l’època estival i poden arribar a multiplicar-se per 7 en algunes platges molt freqüentades. La major part d’aquestes deixalles són restes de plàstics (36,8%) i burilles de cigarretes (30,6%)".

Les puntes de cigarretes afecten la salut de les persones i "l’eliminació d’aquestes deixalles suposa també una important despesa pública, ja que la mida i el pes reduït de les burilles dificulten les tasques de neteja a la sorra".

Per tot això donen eines per resoldre-ho. En el cas de Roses, han pres la mesura dels cendrers reutilitzables.